назад

З правовими знаннями молодь Прикарпаття розпочинає новий навчальний рік

Учні Івано-Франківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням англійської мови та студенти юридичного відділення Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» 5 вересня отримали чудову нагоду – провести цікаво та пізнавально урок права. До його проведення долучилися фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області.

Розпочався новий навчальний рік, і школярі та студенти готові отримувати нові знання.

2

Під час проведення тематичного уроку «Я МАЮ ПРАВО!» учням Івано-Франківської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням англійської мови розповіли про основні права дітей, а саме: право на навчання, право на відпочинок, право на розвиток, право на медичну допомогу, право на захист, право на харчування, право на сім’ю та інші права відповідно до Конвенції ООН про права дитини.

3

Для того, щоб якнайкраще закріпити інформацію, учням були запропоновані тематичні малюнки, за якими діти мали можливість визначити, які права на них продемонстровані.

В.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Ковальчук інформував учнів про можливості отримати безоплатну правову допомогу, зокрема, скориставшись єдиним номером безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 або ж звернувшись до найближчого місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги.

4

Для підвищення рівня правової грамотності майбутніх випускників та формування нової правової культури, представник управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Віра Бойко зазначила, що права людини є надбанням кожного, їхнє дотримання є запорукою їхньої ефективності.

Гості відповіли на численні питання школярів та роз’яснили особливості настання відповідальності за конкретні діяння. На завершення зустрічі в школі присутнім вручили буклети «Твої права – твій надійний захист» та «Паспорт прав дитини».

5

У рамках інформаційної кампанії «Я МАЮ ПРАВО!» в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук разом з завідувачем сектору взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Христиною Верменічевою також завітали і до юридичного відділення Івано-Франківського коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

6

7

Вони привітали студентів із початком навчального року та розповіли про гарантовані державою права, їх реалізацію та захист в разі порушення.

8

9

Враховуючи, що деяким присутнім не виповнилося ще 18 років, запропонована правова тема викликала зацікавленість. Тож підлітки разом з Володимиром Ковальчуком з’ясували, які права дитини існують та в якому документі закріплені, виокремивши основні з них, а саме: право на життя, право на піклування і турботу, право на освіту, право на відпочинок і розваги, право на захист від образ та принижень, право виражати свої погляди та інші права відповідно до Конвенції ООН про права дитини.

10

11

Фахівець системи безоплатної правової допомоги пояснив, що Конвенція з прав дитини є першим і основним міжнародно-правовим документом обов’язкового характеру, що присвячений широкому переліку прав дитини. Вона була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 р. і підтримана 191 країною. Україна ратифікувала цей документ у 1991 році.

12

Надали слово фахівцю обласної юстииції Христині Верменічеві, яка розказала про еволюцію становлення прав людини, конституційних гарантій захисту прав дитини, функцій та соціальної ролі держави, порядку обмеження окремих прав людини, механізмів реалізації права на безоплатну правову допомогу та особливостей участі народу у державотворенні.

13

На закінчення тематичної зустрічі фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області вручили студентам інформаційні буклети, пам’ятки та паспорти прав дитини.

14