назад

Про запобігання та протидію домашньому насильству говорили на Прикарпатті

У межах акції «16 днів проти насильства» 28 листопада заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у роботі круглого столу щодо питань запобігання та протидії домашнього насильства в області.

Зустріч була організована обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Івано-Франківської ОДА за участі суб’єктів соціальної роботи з метою обговорення системи заходів, що здійснюються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, які спрямовані на підвищення рівня обізнаності суспільства щодо форм, причин і наслідків домашнього насильства, формування позитивної моделі сім’ї.

Під час заходу розглядались питання з виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», зокрема:

1. Основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

2. Суб’єкти, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

3. Повноваження уповноважених підрозділів органів Національної поліції України у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

4. Повноваження центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

5. Повноваження органів управління освітою, навчальних закладів та установ системи освіти у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

6. Повноваження органів опіки та піклування, служб у справах дітей у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

7. Повноваження загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб.

8. План спільних дій (заходів) щодо профілактики домашнього насильства, пропаганди сімейних цінностей, формування позитивної моделі сім’ї, відповідального батьківства тощо.

Представники обласного, Івано-Франківського міського ЦСССДМ, департаментів соціальної політики, освіти, науки та молодіжної політики, служби у справах дітей облдержадміністрації, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області обговорили порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. В ході засідання учасники круглого столу дійшли згоди, що з метою попередження проявів насилля в сім’ях слід проводити спільні наради з суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству, в тому числі, за участі представників рад об’єднаних територіальних громад.

Через засоби масової інформації, акції соціального характеру, друковану інформаційну продукцію доносити до людей проблему насилля, як одну з найболючіших соціальних проблем сьогодення, яку можна спинити лише через небайдужість та професіоналізм.

На зустрічі системою безоплатної правової допомоги в області поширено інформаційні матеріали відповідної тематики.