назад

Фінальний регіональний круглий стіл за проєктом «Голос жінки має силу»

Громадська організація «Інтелект Сумщини» на засідання фінального регіонального круглого столу за проєктом «Голос жінки має силу» зібрала за круглим столом своїх партнерів та учасників проєкту, серед яких і представники Регіонального та Сумського місцевого центру з надання БВПД. Метою проєкту є установлення в суспільстві гендерної рівності, розширення можливостей жінок та посилення їхніх голосів на місцевому рівні, забезпечення виконання в Україні умов Резолюції 1325 РБ ООН «Жінки, мир, безпека», послаблення напруження та пом’якшення конфліктів у суспільстві шляхом спільної творчої діяльності.

Однією з особливостей цього проєкту є  створення майданчика для комунікацій, активна  блогерська підтримка та діяльність на Платформі взаємопідтримки жінок ВПО в Сумській області, на якій розміщуються пости всіх активістів проекту «Голос жінки має силу»

Тематика блогів різноманітна: від глобальних проблем екології, шкідливих звичок, гендерної рівності, проблеми миру та війни, бідності, корупції, насильства та інших, до локальних – про місцеві проблеми з дорогами, громадським транспортом, тротуарами, фасадами будівль, супермаркетами,  доступним простором для людей з інвалідністю, стихійною торгівлею, нелегальним будівництвом, порушенням прав сумчан. Велика кількість блогів присвячена гендерній та миротворчій проблематиці.

Активними учасниками, що реалізовували проєкт на Сумщині, стали фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області. Зокрема, низку тренінгів та заходів провела Наталія Поставська, акцентувавши увагу на темі Ради Безпеки ООН 1325 – «Жінки, мир, безпека» (прийнята 31 жовтня 2000 р.). Вона передбачає посилення ролі жінок у миротворчих процесах, у запобіганні та врегулюванні конфліктів і вирішенні проблем, спровокованих ними. Національний план дій з виконання Резолюції РБ ООН 1326 «Жінки, мир, безпека» затверджено постановою КМУ від 24.02.3016 № 113 зі змінами від 05.09.2018 № 637. Мета – забезпечення стабільного миру на основі врахування потреб та інтересів жінок та чоловіків, участі жінок у повсякденній політичній та військовій діяльності, запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству, реінтеграція постраждалих від збройного конфлікту. Система безоплатної правової допомоги в Україні застосовує комплексний підхід до наскрізної інтеграції питань гендерної рівності у своїй роботі. Це зафіксовано у Гендерній стратегії системи надання правової допомоги (далі – Гендерна стратегія), яку розроблено за підтримки проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади. Гендерна стратегія «Рівні можливості» передбачає застосування гендерного підходу до усіх політик, процедур і планування змін у системі БПД з тим, аби, з однієї сторони, сама система була прикладом гендерної рівності, а з іншої – послуги правової допомоги були вільними від гендерної дискримінації, чутливими до потреб вразливих груп клієнтів системи.

У 2019 році значно  посилилась арт-терапевтична складова проекту «Голос жінки має силу». Представниця  громадської організація Анна Чернякова започаткувала та очолила відокремлений підрозділ ВГО «Ар-терапевтична асоціація» у Сумській області, завдяки тісній співпраці з СумДУ проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар «Творча багатовимірність простору арт-терапії». Загалом у цьому напрямку було проведено низку тренінгів: «Мистецтво заради миру», блог-кафе «Арт-терапія та миротворчість як тема для блогінгу» та блог-кафе з медіа-арт-терапії «Роль жінки у сучасному суспільстві», майстер-класи на масових заходах – на Мирному кварталі та щорічному фестивалі «ART-family». В області різними заходами проєкту охоплено більше 2000 осіб.

«Ми вдячні всім нашим партнерам, які сприяли успішній реалізації проєкту на Сумщині. Адже без підтримки кожного з вас не вдалося б досягти таких високих результатів. І також ми сподіваємося на подальшу співпрацю», – підсумувала координаторка проєкту Ніна Світайло.

Довідково: серед партнерів та учасників проєкту є Департаменти соціального захисту населення Сумськоі ОДА та Сумськоі міськоі ради, ГО “Професійна ліга соціальних працівників Сумщини”, ГО “Калинове гроно”, ГО “Фонд регіональних досліджень”, ГО “Молодіжна медіа спілка”, Сумський осередок ВГО “Арт-терапевтична асоціація”, Центр досліджень регіональноі безпеки, Гендерний ресурсний центр, Психологічна служба, науковці СумДУ, журналісти газети «Резонанс» та сумські блогери.