назад

У Херсоні обговорили можливості протидії домашньому насильству

Круглий стіл «Протидія домашньому насильству через створення Кризового центру у м. Херсоні: ризики, виклики та досягнення», який пройшов 2 грудня в Херсонській міській раді, зібрав громадських активістів, представників органів місцевого самоврядування, поліції та фахівців системи БПД, яку представляли Марина Єлисєєва (директорка Регіонального з надання БВПД), Денис Милокостий (Херсонський місцевий центр з надання БВПД) та Лариса Аболончикова (начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва).

Захід відкрив в.о. заступника міського голови, начальник юридичного відділу, координатор з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі в м. Херсоні Андрій Щербина.

Про зростання агресії та насильства в суспільстві говорять цифри. Так, в Україні щороку фіксується більше 100 тис. звернень з приводу вчинення домашнього насильства. Якщо брати Херсон, то за даними Департаменту патрульної поліції, за дев´ять місяців 2019 року на лінію «102» надійшло 4 тис. 205 звернень.

З огляду на це та з метою надання допомоги у створенні притулку для постраждалих від домашнього насильства ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» з лютого 2019 року реалізує проєкт «Протидія гендерно зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства в м. Херсоні».

Про місце притулків (шелтерів) у системі надання послуг постраждалим від домашнього насильства на місцевому рівні, національний та міжнародний досвід розповіла Вікторія Яловська (Українська фундація громадського здоров´я, м. Київ).

Тему продовжила регіональна спеціалістка програми протидії гендерно зумовленого насильства і насильства за ознакою статі Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Анжела Литвиненко.

Вона повідомила про розвиток надання послуг постраждалим від домашнього насильства на регіональному та місцевому рівні, про виклики та можливості.

Про стан реалізації проєкту «Протидія домашньому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у м. Херсоні» розповіла голова правління ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» Наталія Кравець.

У рамках проєкту зроблено наступне:

  • відкрито Кризовий центр для постраждалих від домашнього насильства, розрахований на 10 осіб одночасного перебування, в якому протягом 10 місяців притулок отримали 40 осіб, з яких 16 – діти;
  • на базі Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відкрито Денний центр з питань протидії домашньому насильству, в якому допомогу отримали 135 осіб, з них 79 дітей;
  • розроблено алгоритм взаємодії між суб’єктами роботи з постраждалими від домашнього насильства, від початку отримання інформації про випадок домашнього насильства до надання притулку у Кризовому центрі;
  • укладено угоди з лікарняними закладами міста та лікарняним закладом обласного підпорядкування;
  • у серпні 2019 року ГО «Ліга соціально відповідальних жінок» отримала в оренду (безоплатну позичку) на три роки приміщення з числа міського комунального майна для проведення ремонтних робіт та організації діяльності Кризового центра для постраждалих від домашнього насильства на постійній основі;
  • у жовтні 2019 року розпочато ремонтні роботи в переданому в оренду приміщені, у якому заплановано: три кімнати для постраждалих, кухня, санітарно-гігієнічні кімнати, зала для групових занять, кабінет персоналу, кабінет психолога, рецепцію, передбачені необхідні заходи активної та пасивної безпеки, а також доступність приміщень для маломобільних груп населення.

Як функціонує Денний центр з питань протидії домашньому насильству, які задачі вирішує і з якими труднощами стикаються працівники поінформував директор Херсонського міського центра соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді, партнер проєкту Антон Єфанов, а начальниця управління соціальної політики Херсонської міської ради Олена Рузгіс доповіла про перспективи розвитку діяльності Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у м. Херсоні та області.

Також ми пропонуємо переглянути/завантажити пам´ятки, які містять корисну інформацію та контакти служб, що надають допомогу постраждалим від домашнього насильства:

Проспект “Не зволікай! Алгорітм дій потерпілої”

Пам’ятка “Покроковий план дій потерпілої”

 

Після обговорення і підведення підсумків роботи відбулося розширене засідання постійно діючої робочої комісії з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Довідково. Проєкт «Протидія домашньому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства у м. Херсоні» реалізується за фінансової  підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні (уряди Канади та Великої Британії), Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадянського здоров’я», Угорської Екуменічної Служби Допомоги (уряд Угорщини) у межах програми “HUNGARY HELPS” та Херсонської міської ради.