назад
18.09.17

Про здобутки та напрями оптимізації надання правової допомоги у Полтавській області говорили на апаратній нараді

DSC 0274 1 768x510

18 вересня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий  виступив на щотижневій апаратній нараді, під головуванням очільника Полтавської обласної державної адміністрації, з інформацією про актуальні завдання та напрями оптимізації надання правової допомоги населенню області.

Директор Регіонального центру поінформував про проведену у 2017 році роботу  Регіонального та місцевих центрів у співпраці з партнерами, яка спрямована на створення в області інтегрованої системи правової допомоги. 

«У 2016 році місцевими центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги в регіоні зареєстровано 9 454 звернень, видано 818 доручень. За 8 місяців 2017 року зареєстровано 18378 звернень громадян, за якими надано первинну правову допомогу, видано 1275 доручень адвокатам та 548 наказів про представництво інтересів клієнтів юристами місцевих центрів» – повідомив Олександр Черчатий.

Директор Регіонального центру також розповів, що за 8 місяців 2017 року Регіональним центром видано 4046 доручень адвокатам у кримінальному процесі (за весь 2016 рік – 4682, за 2015 – 4167).

«У справах клієнтів, яких захищали адвокати системи БВПД, в період з 2015 року по сьогоднішній день судами Полтавської області винесено понад 1400 виправданих вироків, рішень про закриття кримінальних проваджень чи призначення найменш суворого з передбачених відповідною статтею особливої частини Кримінального кодексу України альтернативних покарань або більш м’якого покарання» – наголосив Олександр Черчатий на здобутках системи.DSC 0343

Окремо очільник системи БВПД області зупинився на переорієнтації у 2017 році системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад за рахунок внутрішніх ресурсів, зокрема, шляхом поглиблення договірних відносин з органами влади, включаючи об’єднані територіальні громади, сприяння прийняттю цільових програм з виділенням коштів для БПД, проведення правопросвітницьких заходів, розширення доступу територіальних громад до БПД залучення до цієї роботи параюристів. Дистанційні пункти, виїзні прийоми, скайп-допомога є важливим елементом роботи системи та у поточному році планується розширення точок доступу до правової допомоги насамперед на базі сільрад, бібліотек, шкіл, лікарень, дитбудинків, органів самоорганізації населення,  громадських організацій.

У рамках реалізації обласної Програми правової освіти населення на 2016-2017 роки за підтримки облдержадміністрації та обласної ради проведено 7 кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» для посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців (Лубни, Машівка, Миргород, Нові Санжари, Гребінка, Котельва, Глобине). Заплановано проведення ще двох таких семінарів та семінарів для юристів районних та міських і селищних рад.

Система правової допомоги знаходиться у постійному динамічному розвитку та  оперативно реагує на запити часу. Так, згідно доручення Міністра юстиції України з протидії рейдерству в аграрній сфері реалізується «Графік роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги». Станом на 18.09.2017 року здійснено виїзди мобільних груп у 15 районів області. Задля розширення доступу громадян до нотаріальних послуг в області спільно з Головним територіальним управління юстиції у Полтавській області виконується доручення голови облдержадміністрації щодо оптимізації роботи нотаріусів, зокрема, шляхом проведення ними  консультацій у приміщеннях бюро правової допомоги.

Важливим напрямом у роботі системи є проведення широкого правового інформування як про діяльність системи, так і про новели чинного законодавства у ЗМІ, Так, в  ефірі ОДТРК «Лтава» підготовлено соціальні відеоролики, впроваджено щомісячне інформування громадян з правових питань в рамках телепрограми «Акценти» та радіопрограм «Будні», «Азбука споживача», «Соціальний вісник», щотижневе інформування в ранкових програмах, висвітлення знакових подій тощо. Активно використовуються можливості інтернет ресурсів, зокрема, шляхом підготовки та розміщення відповідей на типові питання, з якими звертаються громадяни.

Керівник  Регіонального центру   детально зупинився на роботі щодо прийняття та реалізації програм правової освіти й активізації діяльності міжвідомчих координаційних рад з правової освіти населення та уведення до їх складу як заступників голів начальників бюро правової допомоги з метою посилення їх впливу на роботу МКМР.

«Станом на кінець серпня в області діє обласна, 3 міські та районні Програми правової освіти, якими передбачено виділення коштів для реалізації основних заходів Програм. Крім того, фахівцями системи БВПД ініційовано прийняття Програм правової освіти у сільських радах. На даний час сільськими радами прийнято 21 Програма правової освіти: 6 – в Зіньківському, 5 – у Котелевському районі, по 3 – у Семенівському та Великобагачанському і по одній у Шишацькому, Гадяцькому, Козельщинському, Миргородському районах» – відзначив позитивну динаміку роботи системи щодо прийняття Програм директор Регіонального центру.

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, 4 місцевими центрами та 23 бюро правової допомоги у співпраці з органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та громадськими інституціями вирішується низка завдань: активізація надання первинної правової допомоги та забезпечення надання безоплатної вторинної правової допомоги,  правопросвітницька робота, сприяння посиленню правової спроможності територіальних громад, тощо.

«Система правової допомоги в області розвивається успішно і входить до п’ятірки кращих за кількісними та якісними показниками надання БПД в державі, що було підтверджено в березні на колегії Міністерства юстиції України» – зазначив Олександр Черчатий  про оцінку роботи системи БВПД області.

Керівник Регіонального центру наголосив на продовженні такої ж ефективної та злагодженої роботи команди фахівців системи та  акцентував на нових викликах, які постають перед ними у найближчому майбутньому. Так, очільник системи БВПД області зазначив: «Ключовими  завданнями, які наразі мають виконувати місцеві центри та бюро правової допомоги області є: координація та методичне забезпечення роботи юристів органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту прав громадян; проведення кущових та інших семінарів з питань посилення правової спроможності територіальних громад та забезпечення захисту прав громадян; розробка та прийняття програм правової освіти населення чи спеціальних програм надання правової допомоги з виділенням цільових коштів на рівні міських, селищних та сільських рад; активізація інформаційного супроводу роботи системи правової допомоги та підготовка та поширення інформаційних і методичних матеріалів у друкованій та в електронній формі» – повідомив він.

За результатами розгляду питання дано відповідні доручення.

 Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.