назад

Про зменшення ризиків подвійної реєстрації договорів оренди землі говорили в м. Подільську

mob tochka podilskЗгідно графіку виїзду мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги по Одеській області 23 листопада 2017 року на базі Подільської районної державної адміністрації відбувся виїзний прийом з надання безоплатної первинної правової допомоги жителям Подільська та району.

До складу групи, яка проводила консультування громадян, ввійшли директор Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков та в.о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами державної реєстрації та підвищення кваліфікації державних реєстраторів УДР ГТУЮ в Одеській області Ольга Спіріна.

На зустріч з юристами прийшли 8 аграріїв Подільського району, які здебільшого цікавились питаннями подвійної реєстрації договорів оренди землі.

Ольга Спіріна повідомила присутнім про повноваження комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації та ознайомила з порядком звернення до неї.

Сергій Мерзляков розповів про судову практику вирішення  спорів щодо подвійної реєстрації договорів оренди землі. Директор центру повідомив, що аби унеможливити подвійну реєстрацію договорів оренди землі, реєстратор, перед тим, як оформити будь-який договір оренди землі, повинен пересвідчитися, що право оренди землі не було зареєстровано у відділі земельних ресурсів, де до 2013 року реєстрували відповідні договори. Як показує практика, реєстратори або не направляють запит, або не дочікуються відповіді, а то й не знають, що така відповідь повинна бути надана, і повторно реєструють договір оренди земельної ділянки, яка вже в оренді

Ольга Спіріна акцентувала, що реєстратор зобов’язаний надіслати для перевірки запит у Держгеокадастр та, отримавши відповідь про те, що ділянка не орендується, відсканувати її та внести в реєстр. Таким чином, обмін даними між реєстрами звузить можливість для рейдерських захоплень, адже саме договори подвійної оренди часто використовуються рейдерами як інструмент старту атаки на фермерські господарства.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.