назад

Пробація та безоплатна правова допомога – співпраця заради інтересів засуджених

Probaciya 2


Намагаючись увійти до європейського співтовариства, Україна активно впроваджує інститут пробації  – встановлення нагляду за засудженим з покладенням на нього певних зобов’язань й обмежень без ізоляції його від суспільства. Своєрідним аналогом служби пробації є кримінально-виконавча інспекція. Невід’ємною частиною пробаційних заходів є і підвищення правової культури засудженого.

       Саме з метою налагодження співпраці та обговорення діяльності у даному напрямку 4 травня 2017 року зустрілися начальник Більмацького бюро правової допомоги Анастасія Корбут та начальник Більмацького районного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління ДПтС України в Запорізькій області підполковник внутрішньої служби Світлана Круть.

        Значне місце в соціальному дослідженні особистості обвинуваченого або засудженого, займають бесіди з правопорушником, його близькими, рідними, колегами. Необхідним є і проведення соціально-виховної роботи, що полягає в диференційованому підході під час надання консультативної, психологічної та інших видів допомоги, сприяння працевлаштуванню, залучення до навчання, участь у виховних заходах та соціально корисній діяльності, проведення індивідуально-профілактичної роботи.

       Відповідно до Закону України «Про пробацію» суб’єкти пробації мають право на роз’яснення своїх прав та обов’язків, отримувати інформацію про можливу допомогу і консультації, оскаржувати рішення, дії, бездіяльність органів пробації. Соціально-виховна робота разом із заходами нагляду включаються до індивідуального плану роботи із засудженим.

       На жаль, досі в Україні не створено служби пробації, а обов’язки щодо здійснення відповідних заходів покладено на кримінально-виконавчі інспекції. Проте методичне та кадрове забезпечення не дозволяє у повній мірі здійснювати відповідні заходи, зокрема щодо правових консультацій та правового виховання. Саме тому співпраця з системою безоплатної правової допомоги є необхідною та актуальною.

      Анастасія Корбут та Світлана Круть обговорили стан пробації в Більмацькому районі, проаналізували плани роботи у даному напрямку, узгодили проведення заходів правового характеру для засуджених та осіб, які відбули покарання. З метою розширення доступу засуджених до безоплатної правової допомоги Більмацькому районному відділу КВІ було передано відповідні інформаційні матеріали для розміщення на інформаційному стенді, надано відомості про первинну та вторинну безоплатну правову допомогу.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.