назад

Проблеми дотримання прав вразливих груп населення в діяльності правоохоронних органів обговорили на круглому столі в Одесі

14.03.17 kruglyi stil 614 березня 2017 року у приміщенні  коворкінгового центру Термінал 42 (м. Одеса, вул. Рішельєвська, 33) відбувся круглий стіл на тему «Дотримання прав вразливих груп населення в діяльності правоохоронних органів», організований ГО «Експертний центр з прав людини» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Під час круглого столу правозахисники, громадські активісти, журналісти та правоохоронці обговорювали шляхи недопущення порушень прав вразливих верств населення – секс-робітниць та наркозалежних.

Учасники заходу: проектні менеджери ГО «Експертний центр з прав людини» Віктор Чупров та Злата Швець, керівник Південноукраїнського представництва МФ «Відродження» Євген Попов, представники  Упровноваженого ВРУ з прав людини в Одеській області Анатолій Пазирчук та Катерина Гостімінська, начальник відділу уповноважених Голови Національної поліції з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Костянтин Тарасенко, начальник ВОДІТТ ГУНП в Одеській області Юрій Скрипка, начальник Управління патрульної поліції в м. Одеса Михайло Білецький, старші інспектори з особливих доручень Управління забезпечення прав людини в Одеській області Іван Рожкован та Сергій Чеботаренко, координатор одеської регіональної команди протидії порушенням прав вразливих груп населення, адвокат Наталія Маркочева, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області Вікторія Губко, представники громадських організацій, журналісти.

Чому правоохоронці порушують права вразливих груп і чим це загрожує громадянам України, розповів експерт Експертного центру з прав людини Віктор Чупров, презентуючи дослідження “Дотримання прав вразливих груп населення у діяльності правоохоронних органів”. У звіті представлено узагальнену інформацію щодо стану дотримання прав вразливих верств населення (наркозалежні особи та робітники комерційного сексу), що включає загальні тенденції у сфері забезпечення прав ВГ в діяльності органів внутрішніх справ України; види, масштаби, причини та наслідки таких порушень; чинники попередження та протидії порушенням прав вразливих верств населення з боку правоохоронних органів.

14.03.17 kruglyi stil 3

 «Боротьба на сьогодні йде не з реальним наркобізнесом, не з реальною причиною цієї проблеми, а вже з наслідками, тобто наркозалежними особами. Зрозуміло, що правоохоронцю простіше затримати 20 наркозалежних осіб і вилучити у них певну кількість наркотичної речовини й зробити гарну статистку аніж перекрити один канал постачання багатотонного героїну і так далі», — підкреслила менеджер проекту ГО «Експертний центр з прав людини» Злата Швець.

14.03.17 kruglyi stil 5

Присутній на заході лікар-нарколог підкреслив економічну доцільність програм замісної терапії. За його словами, кожна гривня, вкладена у цю програму, дозволяє державі зекономити 12 гривень. “Кожен споживач ін’єкційних наркотиків може становити загрозу для інших членів суспільства, якщо ним керує хвороба. Замісна терапія — це шлях звільнення від хвороби та повернення до суспільства, коли людина сама керує своїм життям. У випадку ж утримання наркозалежних у місцях позбавлення волі чи лікування громадян, яких може інфікувати споживач ін’єкційних наркотиків, держава несе значно більші витрати “, — вважає експерт.

Експерти Віктор Чупров  та Злата Швець розповіли, що вперше «зламати систему» вдалося у Сумській області, де діє унікальна модель надання лікування наркозалежних. Завдяки постійній спільній роботі по підвищенню рівня правової обізнаності представників уразливих груп населення там вдалося налагодити дієву схему співпраці громадських активістів, представників Сумського обласного наркологічного диспансеру та Сумського СІЗО.

«Одеська регіональна команда постійно стикається з випадками незаконного затримання наркозалежних правоохоронцями. Порушуються право на захист, на медичну допомогу, застосовуються тортури та жорстоке поводження”, – розповіла керівник одеської регіональної команди протидії порушенням прав вразливих груп, адвокат Наталія Маркочева.  Правозахисниця зазначила, що дискримінація вразливих груп за ознакою здоров’я та соціального статусу спричиняє негативні наслідки для суспільства в цілому. Це правові наслідки (порушуються принципи верховенства права, нівелюються ознаки правової держави), медичні (поширення наркоманії, ВІЛ-інфекції та ін. супутніх небезпечних хвороб), політичні (негативний вплив на міжнародний імідж держави), тощо. Вирішення ситуації координатор регіональної команди Одеської області бачить в співпраці правоохоронців, правозахисників, центрів безоплатної вторинної правової допомоги, сервісних організацій та лікарів-наркологів. Присутні на заході представники поліції також виразили зацікавлення в проведенні спільних навчальних тренінгів.

14.03.17 kruglyi stil 4

14.03.17 kruglyi stil 9

14.03.17 kruglyi stil 7

14.03.17 kruglyi stil 6

Круглий стіл пройшов в рамках програми «Підвищення організаційної та правової спроможності споживачів наркотиків, учасників програм ЗПТ, РКС протидіяти порушенням їхніх прав в діяльності правоохоронних органів» за підтримки Програмної ініціативи “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження”.