назад

Продовжуємо інформувати громадян про їх права у радіоефірі

 

   Сьогодні, у черговому радіо ефірі КП БМР Телерадіоорганізація «Місто»,  у передачі «Правова абетка»  працівниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольга Апанович розповіла слухачам про правовий статус викривачів корупції.

   Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» Викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання;

   Які умови отримання винагороди викривачем?

   Право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у 5000 і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину.

   Розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Розмір винагороди не може перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину.

   У кожному випадку суд встановлює конкретний розмір винагороди, що підлягає виплаті, з урахуванням критеріїв персональності та важливості інформації.

   Яка відповідальність за неправдиві повідомлення про вчинене корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення?

   Викривач повинен уважно ставитися до інформації, яку повідомляє і пам’ятати, що він надає інформацію на власний розсуд і відповідальність. Викривач має бути обґрунтовано переконаний в тому, що інформація, яку він повідомляє, є достовірною. У протилежному випадку йому не буде надано державний захист, у тому числі, якщо він не доклав зусиль, щоб перевірити достовірність інформації, маючи таку можливість. Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, вчинене викривачем, карається згідно з Кримінальним кодексом України (ст. 383 завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину).

   Ця, та інша інформація була доведена Ольгою Апанович до слухачів телерадіорганізації «Місто».

   Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області, який працює за  адресою:

м. Біла Церква вул. Гайок 4, тел. (0456)-31-21-85.

Білоцерківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

м. Біла Церква вул. Б. Хмельницького, 9,  тел. (0456)-33-40-09.

Броварський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

м. Бровари, вул. Гагаріна, 16 каб № 30 тел. (067)-320-80-89.

Вишневський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

м. Вишневе, вул. Південна, 5б  тел. (0459)-85-36-01.

   Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги, на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.  Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.