назад
14.02.20

Вплив гендерного чиннику на успішний розвиток громади

Разом з партнерами, громадською організацією «Сумське громадське коло», фахівці Регіонального центру долучилися до проведення тренінгу, під час якого разом з громадськістю та експертами обговорювали вплив гендерного питання на розвиток громад.

Під час заходу учасники вивчали нормативно-правову базу, поняття ґендер, ґендерно-чутливі ініціативи, як мислити та діяти без стереотипів та упереджень, що таке ґендерне бюджетування, як здійснювати адвокацію у ґендерній політиці міста, ОТГ, держави.

Тренеркою виступила Андріана Костенко – науковиця Сумського державного університету.

Під час проведення заходу Валентина Волобуєва, заступниця директора Регіонального центру, з учасниками, серед яких педагоги, депутат, представниця місцевого самоврядування, громадські діячі, розглянула питання правових аспектів захисту постраждалих осіб від гендерно-зумовленого насильства.

Відомо, що жінки більше потерпають від насильства у дорослому віці, чоловіки більше страждають від насильства у віці до 18 років. Тож чи замовчувати проблему домашнього насильства, чи знайти в собі сили вирішити у правовий спосіб? Хто стане помічником, адже саме на визначених суб’єктів покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спеціально уповноважені органи, інші задіяні установи та організації. Розбирали на прикладах, як діяти та куди і за яким видом допомоги може звернутися особа, яка стала жертвою домашнього насильства.

Детально зупинилися на питанні повноважень поліції. Розглянули, що таке терміновий заборонний припис та термін його дії та обмежувальний припис і термін його застосування стосовно кривдника.

У своєму виступі заступниця директора Регіонального центру акцентувала увагу на гендерну стратегію системи надання безоплатної правової допомоги «Рівні партнери».

Валентина Волобуєва інформувала учасників/ць тренінгу про мережу місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області, що розташовані у містах Конотопі, Охтирці, Сумах, Шостці та 14 бюро правової допомоги.

Учасники/ці заходу переглянули фільму про вбивство кривдника, який чинив довготривале насильство. По тому відбулося його жваве обговорення в малих групах.

Учасники/ці тренінгу дійшли висновку, що ґендерно чутливі ініціативи та програми цілком можуть оптимізувати використання бюджетних коштів та сприяти наданню більш якісних соціальних послуг, допомагати розвитку демократії в нашій країні. За словами очільниці ГО «Сумське громадське коло» Ніни Чернявської «по завершенню дводенної роботи кожен наш учасник/ця тренінгу навчиться створювати «Гендерний портрет громади» та визначати пріоритетні проблеми мешканців громади; як планувати та проводити адвокаційну кампанію із впровадження гендерно-чутливих ініціатив».

Довідково: Проєкт реалізується ГО «Сумське громадське коло» за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.