назад

Фахівців системи БПД Рівненщини вчили надавати допомогу, проте не правову….

До Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області завітала інструктор Громадського об’єднання «Рівне-ТАКМЕД» Алла Семенюк. Спеціально для працівників Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД а також фахівців бюро правової допомоги області було проведено навчальний тренінг з основ надання першої домедичної допомоги.

«Основи домедичної допомоги – це ті знання, якими повинен володіти кожен. Особливо це стосується тих фахівців, що працюють з людьми. Система БПД націлена на допомогу соціально незахищеним верствам населення. Звісно, до них входять люди похилого віку. Вони щодня звертаються до нас, приходять зі своїми проблемами і бідами. Усі ми живі люди, в будь-який момент, як клієнту, так і нашому працівнику може стати зле»,- наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Засновниками громадської організації “Рівне-ТАКМЕД” є інструктори, які мають досвід проведення навчань для цивільних осіб та мобілізованих громадян на полігоні та в зоні АТО. Основною метою громадської організації “Рівне-ТАКМЕД” є підготовка усіх зацікавлених людей до надання першої домедичної допомоги.

«Дуже важливим етапом порятунку життя є надання домедичної допомоги особами, що першими опинились на місці події. Вчасні та правильні дії тих, хто знаходиться поруч, значно збільшують шанси постраждалого вижити. Простими словами наша мета — дожити до медиків. Під час надання домедичної допомоги особі, яка без свідомості та не дихає, ми повинні оцінити власну безпеку, оцінити стан свідомості постраждалого, за можливості злучити собі на допомогу інших людей, перевірити наявність чи відсутність дихання, вчасно та правильно викликати ЕМД, проводити серцево-легеневу реанімацію, яка складається з непрямого масажу серця та штучної вентиляції легень. Застосування автоматичного зовнішнього дефібрилятора значно збільшує ефективність надання допомоги такій особі »,- розповіла інструктор Громадського об’єднання «Рівне-ТАКМЕД» Алла Семенюк.

Навчальний тренінг було поділено на дві частини : теоретичну і практичну.

Спочатку інструктор Алла Семенюк за допомогою презентації розповіла присутнім про основи надання домедичної допомоги, а саме про :

  • класифікація поранень: легкі, несумісні з життям, важкі(смертельні);
  • алгоритм надання домедичної допомоги при важких(смертельних) пораненнях в цивільних умовах;
  • як надати допомогу особі, яка без свідомості, але дихає;
  • як надати допомогу особі, яка без свідомості і не дихає;
  • актуальність вчасного виявлення ознак інсульту та інфаркту;
  • допомога під час судомного нападу;
  • а також розвіяли деякі міфи, що існують в наданні домедичної допомоги, обговорили неефективність та навіть шкоду деяких методів.

Друга ж частина тренінгу була присвячена практичному засвоєнню теоретичного матеріалу. Відпрацьовували свої навички надання домедичної допомоги фахівці системи БПД на помічникові інструктора – манекені на ім’я «Престон».

Безперечно, цікаво і пізнавально було працівникам системи БПД відчути на власні руки, як рухається грудна клітка «постраждалого» і які прийоми застосовуються під час надання домедичної  допомоги.