назад

Профспілки та центри безоплатної правової допомоги разом допомагають людям

LogoРегіональний центр з надання безоплатної правової допомоги у Житомирській області та Українська профспілка працівників підприємств з іноземними інвестиціями спільно з Федерацією профспілок Житомирської області продовжують співпрацю з метою підвищення правової освіти громадян.

23 травня 2017 року в Житомирському обласному медичному центрі ветербрології і реабілітації, де проходять лікування учасники АТО, була проведена презентація книги «Трудові та соціально-економічні права учасників АТО: забезпечення та профспілковий захист» . На сторінках цієї книги надані відповіді на питання, що стосуються порядку отримання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь в АТО; трудових прав та гарантій працівникам при призові на військову службу та після демобілізації з АТО; соціально-економічних права демобілізованих військовослужбовців, які проходили службу в зоні АТО; використання колективних договорів і угод для забезпечення та захисту прав учасників АТО; повноваження і робота профспілкових органів по захисту трудових та соціально-економічних прав учасників АТО.

Загалом метою книги є надання роз’яснень та практичної допомоги демобілізованим із зони АТО щодо отримання пільг та гарантій, наданих для них чинним законодавством, а також встановленого порядку їх отримання. Також учасники заходу отримали інформацію щодо можливості отримання безоплатної правової допомоги.

«5 січня 2017 року набрали чинності зміни до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», які розширили коло осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; учасники бойових дій та інші особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» можуть звертатися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Бердичівський місцевий центр – вул. Чорновола, 9, тел.: (04143) 4-14-42; Житомирський місцевий центр – вул. Гагаріна, 47, тел.: (0412) 43-01-76; Коростенський місцевий центр – вул. Сосновського, 28Г, тел.: (04142) 5-09-45,49; Новоград-Волинський місцевий центр – вул. Івана Франка, 31А, тел.:(04141) 2-15-82) не тільки за юридичними консультаціями, але й зможуть отримати адвоката від держави для захисту своїх інтересів у суді, – наголосила під час виступу заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Радушинська. – За 2017 рік до центрів правової допомоги Житомирської області звернулося більше 1200 учасників АТО. Це свідчить про те, що на сьогодні учасники бойових дій стикаються з такими проблемами, які не можливо вирішити без допомоги професійного адвоката. Учасникам заходу було подаровано 50 примірників книги та матеріали щодо реалізації права на безоплатну правову допомогу. Маємо надію, що презентована сьогодні книга буде ще одним корисним надбанням для тих, хто так відважно та самовіддано захищає наше життя.»