назад

Про права жінок на ринку праці говорили на семінарі в Ананьєві

prava zhinok23 травня 2017 року, на виконання  пунктів Національного плану дій з виконання резолюції  Ради  Безпеки ООН 1323 “Жінки, мир, безпека” на період до 2020 року, працівники Ананьївського бюро правової допомоги провели  для безробітних Ананьївського районного центру зайнятості  семінар на тему: «Жінка на ринку праці».   

Семінар проходив за участі провідного фахівця  Ананьївського районного центру зайнятості Наталії Литвинової. Учасники заходу обговорили проблематику рівних прав та можливостей жінок та чоловіків під час прийняття на роботу, а також щодо відповідальності за порушення законодавства України з цього питання.

Начальник Ананьївського бюро правової допомоги Інна Майданюк та провідний спеціаліст Ананьївського районного центру зайнятості Наталія Литвинова поінформували  безробітних стосовно проблем та перевагпрацевлаштування жінок на ринку праці, навели статистику працевлаштування та розміру заробітної плати жінок, яка здебільшого на 20% нижча, ніж у чоловіків.

Інна Майданюк зазначила, що відповідно до Закону України  «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»,  роботодавцями повинні забезпечуватися  рівні  права та можливості жінок і чоловіків, ліквідуватися дискримінація за   ознакою  статі та застосовуватись  спеціальні  тимчасові заходи, спрямовані на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права, надані їм Конституцією і законами України.

Статтею 7 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» передбачено механізм забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків органами, установами  та  організаціями,  наділеними повноваженнями  у  сфері  забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

prava zhinok

Начальник бюро відмітила, що держава забезпечує рівні права та можливості жінок і чоловіків у здобутті освіти.

Відповідно до ст. 18 Закону України  «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»,  у  разі колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин  до генеральної угоди, галузевих (міжгалузевих) і територіальних  угод, колективних договорів включаються положення, що забезпечують рівні права та можливості жінок і чоловіків.

При цьому колективні угоди (договори) мають передбачати покладання обов’язків  уповноваженого  з  ґендерних  питань – радника  керівника  підприємства  установи  та   організації,   їх  структурних  підрозділів  на  одного  з працівників на громадських засадах,  комплектування кадрами і просування працівників по  роботі  з дотриманням принципу надання переваги особі тієї статі,  щодо якої в них існує дисбаланс та   усунення нерівності за її наявності в оплаті  праці  жінок  і чоловіків  як у різних галузях господарства,  так і в одній галузі на базі загального соціального нормативу оплати праці в  бюджетній та   інших  сферах,  а  також  на  основі  професійної  підготовки  (перепідготовки) кадрів.

Інна Майданюк поінформувала присутніх про відповідальність за порушення законодавства України про забезпечення рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків.

Вона повідомила, що, в разі, якщо особа вважає,  що  стосовно  неї  було  застосовано дискримінацію за ознакою статі чи вона стала об’єктом  сексуальних домагань, вона має право  звернутися зі скаргою до державних органів,  органів влади, органів  місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Уповноваженого Верховної Ради України  з  прав  людини  та/або  до  суду  в порядку, визначеному законом.

Особа має право на відшкодування  матеріальних  збитків та моральної шкоди, завданих їй унаслідок дискримінації  за  ознакою статі  чи  сексуальних  домагань. Моральна  шкода відшкодовується незалежно від матеріальних збитків,  які підлягають відшкодуванню, та не пов’язана з їх розміром. Особи, винні в порушенні вимог законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок  і  чоловіків,  несуть  цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законом.

На завершення заходу Інна Майданюк ознайомила присутніх жінок, які стоять на обліку в центрі зайнятості як безробітні, з можливістю отримання безоплатної правової допомоги в Ананьївському бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 20 каб. 6. Телефон: (04863) 2-22-26.