назад

У Ніжинському місцевому центрі створено робочу групу з визначення правових потреб територіальних громад

P5160109 1Із 05 травня поточного року при Ніжинському місцевому центрі діє робоча група, метою роботи якої є визначення правових потреб територіальних громад у межах юрисдикції місцевого центру. Її головою призначено начальника відділу представництва Ніжинського місцевого центру Сербін Олену Володимирівну. Основними завданнями робочої групи є: вивчення проблемних питань, що виникають у жителів територіальних громад у межах юрисдикції місцевого центру та надання пропозицій щодо шляхів їх вирішення; надання пропозицій щодо удосконалення нормативно-правової бази та надання безоплатної правової допомоги цільовим групам в межах юрисдикції місцевого центру.

Так, 16 травня 2017 року на засідання робочої групи було винесено питання щодо правомірності дій підприємств, які здійснюють енергопостачання щодо від’єднання фізичних осіб від енергопостачання без рішення суду. Учасниками групи було встановлено, що у Борзнянському, Бобровицькому та Ніжинському районах існує необхідність правового захисту громадян з питань припинення газопостачання за борги, які підтверджені лише відомчими розрахунками суб’єктів господарювання, зокрема, ПАТ «Чернігівгаз». При проведенні такого відключення порушуються вимоги законодавчо встановленої процедури: від надіслання повідомлення про наступне відключення до фактичного від’єднання. При зверненні до постачальника природного газу із заявами про проведення звірення даних, газопостачальна організація на місцевому рівні не надає відповідей. Також, законодавчо не врегульована мінімальна сума заборгованості за енергоносії, достатня для відключення, тобто навіть за борг в кілька гривень теоретично споживач може бути позбавлений права подальшого користування енергоносіями.

Також, учасники робочої групи обговорили проблему правового захисту громадян під час виявлення порушень при періодичній повірці, обслуговуванні та ремонті засобів вимірювальної техніки (лічильників) та встановлення лічильників газу суб’єктами господарювання.

За результатами засідання члени робочої групи вирішили, що для забезпечення захисту прав громадян, необхідно з’ясувати масштаби порушення прав споживачів, залучити представників органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій до проведення детального аналізу проблеми у населених пунктах районів, а також підготувати пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази, яка регулює діяльність енергопостачальних організацій.

Нагадаємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.