назад
11.10.22

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення: про роль психолога розповіли на Сумщині

Неможливо  применшити роль школи у формуванні особистості дитини. Психологічна складова, як і робота  шкільного психолога у навчальному процесі, давно виписана в безлічі наукових роботах і методичних рекомендаціях. 

Для практичних психологів шкіл міста Сум у приміщенні Центру професійного розвитку педагогічних працівників Сумської міської ради заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у  Сумській області Валентина Волобуєва провела зустріч, під  час якої розповіла про роль психолога у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»*.

Психологічна служба в системі освіти має безліч завдань – це і підвищення ефективності навчально-виховного процесу шляхом його індивідуалізації, і захист соціального та психічного здоров’я всіх його учасників через застосування методів практичної психології та соціальної педагогіки.

А як же пов’язані шкільні психологи із програмою відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення?

За словами координаторки пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Сумщині Валентини Волобуєвої: «Серед проблемних питань — обмежена кількість психологів, зокрема, у сільській місцевості. На Сумщині є тільки один сертифікований психолог із відповідною підготовкою, що може безпосередньо бути задіяний за потреби у пілотному проєкті. Протягом реалізації  Програми у Сумській області із 2020 року нами здійснювалися звернення як до соціальних служб так і до освітнього сектору, але на жаль поки що відсутні позитивні результати у вирішенні цієї проблеми».

Серед позитивних сторін, реалізації  Програми фахівчиня відмітила, що пілотний проєкт зарекомендував себе як ефективний механізм протидії дитячій злочинності, зокрема, це підтверджується позитивною статистикою – кількісний показник успішних кейсів  вищий у порівнянні з іншими територіями, де теж реалізується Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. Також  під час заходу спікерка розповіла про:

  • Відновне правосуддя та у чому суть пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».
  • Умови застосування Програми.
  • Чому   може сприяти пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».
  • Про принципи та етапи медіації в контексті Програми та про досвід пілотного проєкту в області. 

Координаторка привела приклади із успішних кейсів пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та окремо зупинилася на перспективах подальшого впровадження Програми та її реалізації під час воєнного стану.

«Програма дає можливість не тільки неповнолітній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, пройти ресоціалізацію, сформувати свідому законослухняну поведінку та не допускати повторних правопорушень, а й  потерпілій стороні отримати повне відшкодування завданої їй шкоди та повернути відчуття безпеки», – резюмувала Валентина Волобуєва по завершенню заходу.

Зустріч пройшла у рамках проведення інтенсиву «Дефіле технік стресостійкості та життєстійкості».

По завершенню вебінару учасники мали змогу задати питання спікерці та отримати додаткову інформацію із практики впровадження пілотного проєкту на території Сумщини.

Довідково: *Програма відновлення для неповнолітніх впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» № 172/5/10 був підписаний 21 січня 2019 року.