назад

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину

{module 29.02.19_3}5 лютого 2019 року набрав чинності спільний наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21.01.2019 № 172/5/10 «Про реалізацію пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Пілотний проект запроваджено у 6 регіонах: Миколаївській, Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській та Харківській областях.

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину, може бути застосована у разі наявності потерпілої сторони, вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості, визнання неповнолітнім факту вчинення злочину та згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

У рамках програми прокурор зможе запропонувати неповнолітньому можливість реалізації програми шляхом залучення адвоката-медіатора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У Миколаївській області 4 адвокати-медіатори пройшли відповідне навчання та прийматимуть участь у реалізації проекту: Мотельчук Юлія, Мішанов Сергій, Степіна Наталя та Вдовиченко Ірина.

Разом з адвокатом-медіатором неповнолітній, який підозрюється у вчиненні злочину, зможе знайти порозуміння з потерпілою стороною, відшкодувати завдану шкоду, пройти курс ресоціалізації, попрацювати з психологами, щоб у майбутньому не повторювати помилок.

Позитивними наслідками впровадження програми буде скорочення витрат бюджетних коштів на судовий розгляд; зменшення часу спілкування неповнолітнього з правоохоронними органами та судом, що не травмуватиме його психіку; потерпілий братиме участь у перевихованні неповнолітнього правопорушника та отримає відшкодування заподіяної йому шкоди, у тому числі моральної; залучення громадських організацій та соціальних служб до роботи з неповнолітнім правопорушником для виправлення його поведінки, наповнення його дозвілля суспільно корисною діяльністю (гуртки, спортивні секції, робота тощо).

Головна мета проекту – дати шанс дитині уникнути покарання, стати на шлях виправлення та назавжди відмовитися від хибного шляху.