назад

Програму відновлення презентовано на Форумі з питань правосуддя для дітей

SuR 180723 17

Форум став першим всеукраїнським заходом, ініційованим Міністерством юстиції для консолідації зусиль народних депутатів, представників спеціалізованих інституцій, міжнародних експертів, науковців щодо захисту прав дитини. Координаційний центр з надання правової допомоги виступив співорганізатором заходу та презентував Програму відновлення, готову до запуску в пілотних регіонах. 

Під час Форуму підбито підсумки першого року роботи Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, яка об’єднала думки і позиції представників різних органів влади у сфері дитячого правосуддя.

«Ми поставили перед собою мету відкрито й максимально публічно напрацювати інструменти, які зроблять українських дітей більш захищеними. А головне – привернуть увагу суспільства і представників влади до цієї теми.

Пишаюся, що за такий короткий проміжок часу ми змогли зробити питання захисту прав дітей ключовим у порядку денному державних інституцій», – наголосив Міністр юстиції Павло Петренко у вітальному слові до учасників.

SuR 180723 11Головні напрацювання Міжвідомчої ради за перший рік роботи – це Стратегія попередження злочинності серед неповнолітніх, законопроект про правосуддя для дітей та пілотний проект щодо Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, на базі системи надання безоплатної правової допомоги.

За словами директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олексія Бонюка, система БПД перебуває у постійному пошуку найбільш ефективних механізмів та процедур захисту прав дітей.

«Не карати усією силою закону малолітнього порушника, а підтримати його прагнення виправитися, допомогти примиритися із тим, кому він завдав кривди – це міжнародні стандарти, які сьогодні ми впроваджуємо в Україні.

Переконаний, що пілотний проект з відновного правосуддя щодо неповнолітніх завершиться законодавчими змінами щодо процедури примирення, ресоціалізації дітей, які допустили помилку у житті», – наголосив Олексій Бонюк.

SuR 180723 15Заступник директора Координаційного центру Олена Сінчук спільно з керівником проектів ГО «Фундація DEJURE» Іриною Шибою більш детально презентували Програму відновлення.

«Для системи безоплатної правової допомоги стати так званим провайдером цього проекту є надзвичайно актуальним, оскільки в Законі «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що одним із видів такої допомоги є доступ осіб до медіації», – зазначила Олена Сінчук, презентуючи порядок реалізації пілотного проекту.

SuR 180723 16

SuR 180723 13Переглянути презентацію можна тут

Передбачається, що фахівці системи безоплатної правової допомоги стануть координаторами процесу відновного примирення. Наразі уже триває навчання адвокатів та фахівців регіональних центрів системи БПД основам медіації.

SuR 180723 12Більш детально пілотний проект та інші новації у сфері правосуддя для дітей учасники зустрічі обговорили у тематичних групах.

Програма відновлення реалізується в межах багатостороннього меморандуму про взаєморозуміння між Міністерством юстиції України, Координаційним центром з надання правової допомоги, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Програмою USAID «Нове правосуддя».SuR 180723 14

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.