назад

Зелений туризм — що необхідно знати

182-1Як розпочати діяльність у сфері сільського зеленого туризму? Чи потрібно для цього реєструвати підприємницьку діяльність? На ці та інші запитання дають відповідь фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Буковина — край, який має всі передумови для розвитку сільського зеленого туризму. Все більше жителів гірських населених пунктів облаштовують садиби для тимчасового розміщення та проживання відпочивальників.

На що варто звернути увагу тим, хто хоче займатися сільським зеленим туризмом? Перш за все, слід зауважити, що послуги сільського зеленого туризму надаються в рамках господарської діяльності особистих селянських господарств. Вони регулюються порядком надання послуг з тимчасового розміщення (згідно з яким житло, в якому за плату або безоплатно надається до 30 місць, відноситься до категорії індивідуальних засобів розміщення).

Фізичні особи, які надають послуги у сфері зеленого туризму, сплачують податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18%. Також такі особи є платниками земельного податку або орендної плати землі.

Власники або орендарі індивідуальних засобів розміщення надають послуги з тимчасового розміщення (проживання) без державної реєстрації їх як суб’єктів підприємницької діяльності. Діяльність зелених садиб не потребує ліцензування. Однак обов’язкова умова їх діяльності — дотримання діючих нормативів щодо якості продукції, санітарних і екологічних норм, а також надання органам місцевого самоврядування інформації, необхідної для обліку зелених садиб.

Фізична особа, а саме власник садиби, має право звернутися із заявою до органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері туризму, з заявою щодо надання садибі категорії об’єкта туристичної інфраструктури.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.
Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).