назад

Пропустили строк прийняття спадщини? Вихід є!

180-1Трапляються випадки, коли через незнання норм закону або з інших причин (наприклад, перебування за кордоном на навчанні, на роботі, у тривалому відрядженні, на лікуванні або ж відбування покарання) спадкоємці не встигають подати заяву до нотаріальної контори про прийняття спадщини у шестимісячний строк, встановлений Цивільним кодексом України. Фактично, таке неподання заяви спадкоємцем свідчить про його бездіяльність і кваліфікується як відмова у прийнятті ним спадщини.

11 липня 2017 року головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун провела зустріч із відвідувачами та працівниками Новоселицького відділу обслуговування громадян (сервісний центр) Головного управління ПФУ в Чернівецькій області.

Розглядали актуальне питання: «Як діяти, якщо строк для прийняття спадщини пропущений?»

Ситуація не така вже «плачевна», оскільки спадковим правом України для спадкоємця передбачено додаткові можливості реалізувати своє право на прийняття спадщини. Отже, існують два варіанти розв’язання цієї проблеми:

  • Перший: повторно подати заяву нотаріусу про прийняття спадщини у випадку, якщо решта спадкоємців, які її прийняли, нададуть нотаріусу свою письмову згоду;
  • Другий: звернутися до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Для встановлення додаткового строку для прийняття спадщини потрібно довести в позовній заяві поважність причин пропущення первинного шестимісячного терміну, встановленого Цивільним кодексом України.

Такими причинами можуть бути стан здоров’я спадкоємця, його перебування за кордоном на навчанні, на роботі, у тривалому відрядженні, відбування покарання і неможливість прибуття для прийняття спадщини тощо. Ці обставини мають бути підтверджені документально.

Що важливо: суд відмовить у призначенні додаткового строку для прийняття спадщини, якщо в позовній заяві поважною причиною його пропущення буде зазначено незнання спадкоємцем норм закону про строк прийняття спадщини або якщо у спадковій справі знайдуть відмову цього спадкоємця від спадщини.

Перед поданням позовної заяви до суду доцільно звернутися до кваліфікованого юриста, адвоката для аналізу Вашої конкретної проблеми, надання юридичної консультації, а в разі необхідності – для представництва інтересів у суді.

Із метою поширення інформації про основні засади правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» присутнім була запропонована розповідь про сутність, можливості, значення даного проекту та механізм його реалізації на практиці.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Новоселицького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Новоселиця, вул. Клубна, 3, тел. (03733) 5-07-20.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).