назад

Про що забувають працівники, коли оформляють відпустку

177-1Літній сезон у розпалі, а з ним і сезон масових відпусток. 45 стаття Конституції України гарантує кожному працівнику щорічну оплачувану відпустку. Проте не всі знають про додаткові права і обов’язки пов’язані з цим. 11 липня 2018 року начальник Кіцманського бюро правової допомоги організувала зустріч із колективом дошкільного навчального закладу «Веселка», говорили про основні правила оформлення відпусток.

 

Фото з інтернету

«Відпустка не «згорає»: буває, що працівник з якихось причин не зміг або не захотів використати свою щорічну відпустку, яка гарантована йому статтею 2 Закону України «Про відпустки». У такому разі закон дозволяє використовувати невикористані дні протягом наступних 12 місяців», – пояснила начальник Кіцманського бюро правової допомоги Анжела Косинська.

Крім основної щорічної відпустки Закон «Про відпустки» передбачає ще три види додаткового відпочинку:
1. щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці;
2. щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, наприклад, за ненормований робочий день, роботу за комп’ютером;
3. інші додаткові відпустки, передбачені законодавством, наприклад за вислугу років держслужбовцям.

Працівник, який має право на кілька додаткових відпусток, повинен вибрати одну з них.

Відкликання працівника з відпустки згідно статтею 79 Кодексу законів про працю України та статтею 12 Закону «Про відпустки» можливе лише у таких випадках:
   – відвернення стихійного лиха;
   – запобігання виробничої аварії або негайне усунення її наслідків;
   – запобігання нещасним випадкам, простою, загибелі або псування майна підприємства, установи         організації;
   – в інших випадках, передбачених законодавством.

Для відкликання працівника з відпустки на підприємстві видається наказ. У наказі обов’язково зазначається підстава для відкликання і термін, на який відпустка переривається і обумовлюється порядок використання решти відпустки.

Крім того, присутніх проінформовано про умови та порядок надання безоплатної правової допомоги, про загальнонаціональний просвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», завдання якого – підвищення рівня знань українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права.

Насамкінець фахівець системи безоплатної правової допомоги розповсюдила інформаційні матеріали.

Контактна інформація! До фахівців Кіцманського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Кіцмань, вул. Незалежності, 83, тел. (0 3736) 2-10-38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).