назад

#СтопНасильство – на Сумщині фахівці системи БВПД проводять інформаційно-роз’яснювальну кампанію

SuR 180712 21«Страшно… Не знаю, до кого звернутися за допомогою», – саме це найчастіше говорять ті, хто постраждав від домашнього насильства. І, на жаль, статистичні дані свідчать про те, що кількість громадян, які потерпають від цієї проблеми, щороку збільшується. Тому фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» активно реалізують на Сумщині інформаційно-роз’яснювальну кампанію, яка покликана ознайомити суспільство з правовими аспектами захисту осіб, які зазнали насильства в сім’ї.

Спеціалісти Регіонального, місцевих центрів (які розташовані у м. Конотоп, м. Охтирка, м. Суми та м. Шостка), а також бюро правової допомоги інформують громадян про те, як захистити себе і свої права.

SuR 180712 14Так, 26 червня в місцевому будинку праці головним спеціалістом Недригайлівського бюро правової допомоги Вадимом Терещенко проведено семінар на тему : «Насильство в сім’ї». Головний спеціаліст бюро наголосив на тому, що сім’я є колискою та першоджерелом для побудови демократичної, соціальної, правової, незалежної та міцної держави. З сім’ї починається державотворення, тому значна увага має приділятися дотриманню прав та свобод кожного члена родини. Відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» насильством в сім’ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина, завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю. Вадим Терещенко наголосив на чотирьох формах насильства, чітко описаних у вище вказаному законі: фізичному, психологічному,сексуальному та економічному.

SuR 180712 22Цього ж дня під гаслом «Стоп насильство!» працював мобільний соціальний офіс у с. Бугрувате та Сонячне Охтирського району. До його складу увійшов юрист Охтирського місцевого центру з надання БВПД Іван Острих. За час виїзду, що здійснювався спільно з групою представників соціального захисту населення, центру зайнятості, лікаря, представників центру соціальних послуг, на прийомі побувало 7 осіб. Також відвідано багатодітні сім’ї, членів яких проінформовано на тему «Стоп насильству! Як діяти щоб захиститися». Іван Острих проінформував про внесені зміни до деяких законів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок, домашньому насильству та боротьбу з цим явищем, а також про Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Окрім цього, громадянам повідомлено про заходи, які вживаються щодо виявлення та попередження домашнього насильства.

SuR 180712 23Проводиться правопросвітництво й серед осіб, засуджених до покарання без позбавлення волі. Зокрема, фахівець Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов систематично проводить тематичні семінари в Лебединському районному відділі з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України. «Кривдником є особа, яка вчинила домашнє насильство у будь-якій формі. Здійснюються спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, уповноваженими суб’єктами», – наголосив правник. Сергій Іванов перелічив спеціальні важелі протидії, а саме: заборонний припис, що виноситься уповноваженими органами Національної поліції України; обмежувальний припис (видається судом); направлення на проходження програм для кривдників (ОМС та ОДА), взяття на облік кривдника з метою вчинення профілактичних заходів (підрозділи Національної поліції України).

Також на одній із зустрічей юрист наголосив на тому, що нерідко страх перед розголошенням ситуації про жорстоке поводження, а також відсутність знань про заклади, установи, які можуть захистити у такій ситуації, сприяє замовчуванню проблеми і як результат – не вирішує її. Фахівець у доступній формі розповів присутнім про правила поведінки у разі виникнення подібної ситуації. Присутніх проінформовано щодо норми, за якою розширено коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Це, зокрема, діти, особи постраждалі від насильства в сім’ї.

Кожен день трапляються ситуації, коли люди різного віку  стикаються з насиллям.  Таке явище жахливе не тільки саме по собі, а й тим, що більшість постраждалих громадян замовчують  про проблему. І причиною такої поведінки здебільшого є страх перед наслідками розголошення та брак елементарних знань щодо поведінки постраждалих та механізмів їх захисту. З метою висвітлення проблеми та розширення правових  знань в цьому напрямку Сумським місцевим центром з надання БВПД проведено низку заходів.

Так, керівник  Краснопільського бюро правової допомоги Сергій Куцеренко брав участь у семінарі-нараді за темою «Торгівля людьми – біле рабство» з фахівцями із соціальної роботи Краснопільського району, де було обговорено проблемні питання та напрацьовані спільні шляхи їх вирішення.  Інформаційну та методичну підтримку надала громадська організація «Ліга соціальних працівників України» в Сумській області.

SuR 180712 11 SuR 180712 12 SuR 180712 13

У межах інформування громадян щодо отримання безоплатної правової допомоги, реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а також про важливість захисту осіб, потерпілих від домашнього насилля, стажери – студенти ІІІ курсу СумДУ провели вуличне інформування жителів та гостей міста. Інформатори підкреслили важливість нового пріоритетного напрямку – протидії домашньому насильству. Стажери наголошували на тому, що в центрах створені умови, які гарантують конфіденційне спілкування з адвокатом та нерозголошення інформації.

Крім того, фахівцями Путивльського бюро правової допомоги було підготовлено інформаційний матеріал на тему «Право на життя без насильства», який розміщено на офіційних сайтах Путивльської районної та міської рад.

У межах загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» працівники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД провели комплекс правопросвітницьких заходів.

SuR 180712 15Так, головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела правопросвітницький семінар в приміщенні Ямпільської районної державної адміністрації для працівників служби у справах дітей на тему: «Стоп насильству над дітьми!». Під час правопросвітницького заходу було детально розглянуто питання щодо органів та установ, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, серед яких й органи, установи служби у справах дітей.

SuR 180712 16Про загальнонаціональний проект «Я МАЮ ПРАВО!» та актуальну інформкапанію #СтопНасильство інформувала спеціалістів служби у справах дітей райдержадміністрації головний спеціаліст Середино-Будського бюро правової допомоги Ольга Мішкова.

SuR 180712 17На базі Шосткинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за участі інтегратора Шосткинського місцевого центру Юлії Зацаринної відбувся семінар «Як протидіяти домашньому насильству? Шляхи та методи». Під час заходу мова йшла про те, наскільки важлива подальша співпраця, взаємне інформування у випадках виявлення фактів домашнього насильства, реагування на випадки домашнього насильства та надання дієвої допомоги постраждалим особам, відповідно до компетенції суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

SuR 180712 18 SuR 180712 19

Також для вихованців Комунального лікувального-профілактичного закладу Сумської обласної ради «Шосткинського дитячого протитуберкульозного санаторію» інтегратор  Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна провела правопросвітницький захід «Протидія насильства в сім”ї». З учнями обговорили тему домашнього насилля, зокрема причини виникненнями  й наслідки. Фахівець місцевого центру розповіла дітям про основні види насильства, його ознаки та закликала не мовчати, коли школярі зазнають насильства або стають його свідками.

«Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Такі дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти»,поінформувала Юлія Зацаринна.

SuR 180712 20Представниця центру ознайомила учнів з переліком установ, до яких можна звертатися по допомогу.

Окремо розглянули такий вид насилля, як шкільний булінг. Як з’ясувалося, значення цього слова знають не всі діти, проте саме явище знайоме багатьом. Юристка звернулася до дітей із закликом бути толерантними, поважати права інших і не забувати про свої обов’язки, а також пояснила, з якого віку і яку відповідальність визначає українське законодавство за різні види правопорушень.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.