назад
23.11.18

Процедуру отримання земельної ділянки роз’яснила учасникам бойових дій фахівчиня Вільногірського бюро правової допомоги

46470026 347969492631418 8559100549335613440 nФахівчиня Вільногірського бюро правової допомоги Наталія Савчук розповіла учасникам бойових дій про їх права на отримання землі. Правник взяла участь у зібранні громадської організації «Об’єднання учасників АТО м. Вільногірська.

Присутні дізнались про своє право щодо першочергового отримання земельної ділянки у межах норм, встановлених законодавством в залежності від цільового призначення земельної ділянки (ст.121 ЗК України). При цьому Наталія Савчук зазначила, що згідно ч.4 ст. 116 ЗК України передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах відповідних норм проводиться лише один раз по кожному виду використання.

Фахівець роз’яснила, що першим етапом процедури виділення земельної ділянки є подання заяви (клопотання) про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, у якій обов’язково вказується цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Якщо ж земельна ділянка сільськогосподарського призначення знаходиться за межами населених пунктів, слід звертатися до територіальних органів Держгеокадастру України. До заяви додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки. Це можуть бути ксерокопії з генерального плану відповідного населеного пункту, кадастрової карти, які можна замовити в земле впорядкованій організації або у державного кадастрового реєстратора територіальному органі Держгеокадастру України. Задля реалізації військовослужбовцем свого права на безоплатну приватизацію земельної ділянки в порядку першочерговості стосовно інших категорій громадян, крім зазначених вище документів необхідно додати документи, що посвідчують його участь в АТО (посвідчення, довідку).

Правник бюро наголосила на тому, що згідно чинного законодавства України не встановлено «територіальних» обмежень щодо реалізації громадянами свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок. Наступним етапом є отримання дозволу на розробку документації із землеустрою. Уповноважений орган у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відповідь в його наданні. В разі незгоди з розпорядчим документом про відмову у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою або бездіяльності уповноважених органів, яка полягає в залишені заяви (клопотання) без розгляду, за захистом своїх прав слід звернутися до суду.

Отримавши дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, потрібно укласти договів на розробку документації із землеустрою із суб’єктом господарювання – виконавцем робіт із землеустрою. В такому разі, документація із землеустрою повинна бути виконана у строк, що не перевищує шести місяців з дати укладання договору на її розробку.

Під час зустрічі АТОвцям також було роз’яснено, що при наданні безкоштовної ділянки учасникам АТО землевпорядна документація виготовляється спеціальними фірмами на платній основі, а не за рахунок держави. Після розроблення документації із землеустрою, її необхідно буде погодити в порядку передбаченому ч.1 ст.186 ЗК України. Наступним кроком є затвердження проекту землеустроєм. Органом, який видав дозвіл на розроблення проекту землеустрою, протягом чотирнадцяти календарних днів рішення про затвердження землевпорядної документації та передачі земельної ділянки у приватну власність. Завершальним етапом процедури приватизації земельної ділянки є державна реєстрація права власності на земельну ділянку в органах державної реєстрації прав. Отримання рішення з органу місцевого самоврядування про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність або наказу територіального органу Держгеокадастру України слугує підставою для звернення до місцевих органів Державної реєстраційної служби з метою реєстрації права власності на земельну ділянку.

Під час заходу Наталія Савчук також проінформувала учасників бойових дій про діяльність системи безоплатної правової допомоги, роботу бюро та основні напрямки загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я маю право!”.

Вільногірське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Вільногірськ, вул. Центральна, 43 (2-й поверх). Графік роботи: понеділок-четвер з 8.00 год. до 17.00 год.п’ятниця з 8.00 год. до 16.45 год.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/11/4{/gallery}