назад

Протягом Всеукраїнського тижня права фахівці Іванівського бюро правової допомоги провели заходи з інформування щодо протидії насильства в сім’ї

Ivanovka shkola yeremenko 105 грудня 2017 року фахівчиня Іванівського бюро правової допомоги Оксана Яременко провела для учнів 8 класу Петрівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 відкритий урок на тему: «Протидія насильству». Метою заходу стало інформування школярів з нормативними актами, якими в Україні регулюється дане питання, як запобігти і куди звертатись у випадках прояву насильства до дитини.

В Україні існує ряд нормативно-правових актів та ратифікованих міжнародних договорів якими регулюється насильство  в  сім’ї, до них відноситься:

  • Міжнародний пакт про громадянські та політичні права;
  • Міжнародна конвенція про економічні, соціальні та культурні права;
  • Конвенція ООН проти тортур та інших форм жорстокого, нелюдського чи принижуючого поводження або покарання;
  • Конвенція ООН про права дитини; 
  • Конституція України, яка не лише закріплює основні права та обов’язки людини та громадянина, але й гарантує їх захист;
  • Кримінальним Кодексом України визначаються види злочинів, які пов’язані із жорстоким поводженням з дітьми, зокрема, умисне вбивство дітей; доведення дітей до самогубства; нанесення тілесних ушкоджень; побої та мордування; катування; незаконне позбавлення волі або викрадення дитини тощо, які караються в середньому від 10 до 15 років позбавлення волі, що свідчить про велику небезпеку даних злочинів;
  • Сімейний кодекс України також регулює деякі правові аспекти з питань насильства в сім’ї, також слід не забувати про Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» від 28.12.2015 року.
 
Ivanovka shkola yeremenko 1

Ivanovka shkola yeremenko 2

Оксана Яременко зазначила, що якщо виявляються прояви насильства, то обов’язково потрібно звертатись за допомогою:

  • до поліції за номером 102 або до дільничного інспектора за місцем проживання;
  • до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
  • до Служби у справах дітей;
  • до місцевого Центру або бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги;
  • до представника Управління забезпечення прав людини Національної поліції; 
  • до медичних закладів системи охорони здоров’я; 
  • до громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства.

Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки.

Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи  членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.


06 грудня начальник відділу Вадим Почтар та працівники Іванівського районного суду Одеської області провели круглий стіл на тему: «Способи та засоби протидії насильства в сім’ї».

На заході йшлося про те, що насильство завжди пов’язано з поняттям свободи: жертву змушують до якоїсь поведінки або до прийняття певних умов, руйнуючи її біологічне чи психічне життя, або ж погрожуючи його зруйнувати.

Ivanovka sud

До різних видів насильства належить  фізичне, психологічне, сексуальне та економічне насильство. Обов’язково слід відрізняти насильство в сім’ї від конфлікту, для цього  треба знати ознаки домашнього насильства до яких належать:

  • умисність (з наміром досягнення бажаного результату);
  • спричинення шкоди;
  • порушення прав і свобод людини;
  • значна перевага сил (фізичних, психологічних, пов’язаних із вищою посадою тощо) того, хто чинить насильство.

Якщо в діях немає хоча б однієї з чотирьох наведених ознак, вони не є насильством. Наприклад, якщо немає порушення прав і свобод людини, це не насильство, а правомірне застосування сили. Члени сім’ї, які вчинили насильство, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

07 грудня Оксана Яременко разом з начальником Служби у справах дітей Іванівської РДА Ігорем Званчуком провели семінар на тему: «Законодавство України про права  дітей».

Частина 1 ст. 52 Конституції України передбачає рівність дітей у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним.

Правовий статус дитини, окрім Конституції України, визначають ряд законів і підзаконних нормативних актів, які забезпечують розвиток дітей, встановлення гарантій і пільг для маленьких громадян нашої держави.

В Законі України “Про громадянство України зазначено, що дитина – особа віком до 18 років. Відповідно до Цивільного кодексу України малолітньою є особа, яка не досягла 14 років та наділена частковою дієздатністю. 

Ivanovka sluzhba u spravah ditey

Для забезпечення дітям можливості визначити себе як особистість і реалізувати свої можливості в безпечних і сприятливих умовах, в середовищі сім’ї або опікунів, для підготовки їх до життя у вільному суспільстві та захисту дітей створено ряд документів на державному та міжнародному рівні, про що йшлося на зустрічі. 

Також у цей день начальник відділу Вадим Почтар разом з прокурором Роздільнянської місцевої прокуратури Дмитром Горбаченко провели виховну годину на тему: «Нанесення тілесних ушкодженьНаслідки та покарання» для учнів 9-11 класів Іванівської ЗОШ ім.Б.Дерев’янка. 

Ivanovka shkola

Метою заходу стало роз’яснення деяких статей Кримінального кодексу України щодо злочинів проти життя та здоров’я особи. 
Як зазначили фахівці, Конституція України проголошує що життя, здоров’я, честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю. На охороні цих цінностей стоїть кримінальне право, яке передбачає відповідальність за неправомірне посягання на такі 
цінності. 

По завершенню заходів присутні отримали тематичні буклети “Я МАЮ ПРАВО!” та інформаційні матеріали, що містять інформацію про роботу та контактну інформацію Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Іванівського бюро правової допомоги.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його відокремлених відділів – бюро правової допомоги – за адресами:

 

Роздільнянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43

Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30.

Іванівське бюро правової допомоги: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103