назад

Протидія булінгу в закладах освіти

впу 13.02.1913 лютого 2019 року фахівцем Черкаського місцевого центру з надання БВПД Іриною  Крутоус спільно з представником Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Мариною Рябініною проведено на базі Черкаського вищого професійного училища круглий стіл для педагогів закладів професійної (професійно-технічної) освіти міста Черкаси на тему: «Протидія булінгу у закладах освіти».

Обговорено питання набрання чинності Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”, який стосується дошкільнят, школярів, студентів профтехнічних та вищих навчальних закладів освіти, їх батьків, вчителів, а також інших науково-педагогічних працівників.

Роз’яснено сучасні тенденції правового забезпечення запобігання булінгу, акцентовано увагу на повноваженнях закладів освіти щодо протидії цьому явищу.

«Відтепер за булінг каратимуть штрафом у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин. У разі, якщо керівник освітнього закладу (школи, гімназії тощо) не повідомить органи поліції про факти боулінгу – це так само каратиметься штрафом або виправними роботами з відрахуванням до 20 % заробітку» – зазначила фахівець Черкаського місцевого центру з надання БВПД.

днз черкаське впу

Зазначеним вище Законом визначено типові ознаки булінгу: систематичність (повторюваність) діяння; наявність сторін – кривдник (булер), потерпілий (жертва булінгу), спостерігачі (за наявності); дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

З метою здійснення інформаційного супроводу, серед присутніх розповсюджені правоінформаційні буклети на тему: «Зупинемо булінг разом!», «Як протидіяти домашньому насильству?» та «Особливості булінгу у дитячому віці: профілактика та шляхи попередження».