назад

Протидія булінгу в закладах освіти

29 січня 2019 року, з метою протидії цькуванню в учнівському середовищі та вироблення стратегії щодо запобігання булінгу відбулося засідання круглого столу для соціальних педагогів закладів професійної освіти Черкаської області на тему: «Протидія булінгу в закладах освіти» на базі Державного навчального закладу «Черкаський професійний ліцей».

Нагадаємо, що булінг – це агресивна поведінка дітей одне до одного, яка має на меті принизити, залякати і часто супроводжується фізичним насиллям.

У заході взяли участь представники Черкаського місцевого центру з надання БВПД, Головного управління Національної поліції у Черкаській області (ювенальної превенції), Головного територіального управління юстиції в Черкаській області, Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації, Служби у справах дітей Черкаської міської ради, директори, соціальні педагоги та практикуючі психологи закладів професійної (професійно-технічної) освіти Черкаської області.

Представники структур звернули увагу на проблеми насильства серед молоді та підлітків, яка на сьогодні надзвичайно загострилася і може призвести до фатальних наслідків.

«У зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу», цькування каратиметься штрафом у розмірі від 850 до 1700 гривень або громадськими роботами тривалістю від 20 до 40 годин”, – зазначила фахівець Черкаського місцевого центру з надання БВПД Ірина Крутоус.

Водночас, якщо цькування вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то штраф становитиме від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Покарання не уникнуть і особи віком 14-16 років, що вчинили булінг. На їхніх батьків чи опікунів буде накладено штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян чи громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Наголошено, що у разі, якщо керівник освітнього закладу (школи, гімназії тощо) не повідомить поліцію про факти булінгу – це так само каратиметься штрафом або виправними роботами з відрахуванням до 20% заробітку.

Під час заходу роз’яснено сучасні тенденції у правовому забезпеченні запобігання та протидії булінгу, акцентовано увагу на повноваженнях закладів освіти щодо протидії цим суспільно-негативним явищам та запропоновано алгоритми запобігання.

З метою здійснення інформаційного супроводу зазначеного заходу, серед присутніх розповсюджені інформаційні буклети на тему: «Зупинемо булінг разом!», «Як протидіяти домашньому насильству?» та «Особливості булінгу у дитячому віці: профілактика та шляхи попередження», а також контакти Черкаського місцевого центру з надання БВПД.

Єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги по Україні : 0 800 213 103.