назад

Протидія торгівлі людьми: інформаційна та правопросвітницька робота системи БПД в регіонах

Фахівці системи безоплатної правничої допомоги по всій Україні постійно проводять правопросвітницьку роботу серед громадськості, інформуючи, як убезпечити себе від ризиків торгівлі людьми.

В умовах повномасштабного вторгнення рф ця проблема  стає більш загрозливою для вразливих верств населення – внутрішньо переміщених осіб, дітей, жінок, людей похилого віку, мешканців регіонів, наближених до зон бойових дій. Тому більшість правопросвітницьких заходів юристи зорієнтовують саме на представників цих категорій, заручившись підтримкою партнерів з громадського сектору та державних органів влади.

Під час цих заходів українці дізнаються, як не потрапити на гачок вербувальників, як діяти, якщо людина постраждала від торгівлі людьми, і куди можна звернутися по допомогу.

Так, у Чернівцях фахівці системи БПД спільно з представниками влади, правоохоронних органів, соціальних служб, громадських і благодійних організацій провели  пресбрифінг, де розповіли про свої повноваження щодо захисту прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми. А  також надали алгоритми звернень постраждалих по допомогу.

У Міському саду  Одеси за участі представників системи БПД відбулася акція «Народжені вільними». Під час цієї акції мешканці міста дізналися про дії держави та місцевих органів влади у сфері запобігання та недопущення випадків торгівлі людьми та про можливості отримання комплексної допомоги постраждалими від цього явища.

В Кіровоградській та Миколаївській областях фахівці системи БПД провели низку правопросвітницьких семінарів, під час яких акцентували на важливості легального працевлаштування, а також на ризиках працевлаштування за кордоном. Зокрема, учасникам пропонували пройти онлайн-квест з безпечного працевлаштування,  створений за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ),  та ознайомитися із реальними ризиками потрапляння у ситуацію торгівлі людьми.

На Сумщині юристи системи БПД долучилися до інформаційно-просвітницької акції «Захисти себе», що відбулася на базі простору для жінок і дівчат «Вільна». А також взяли участь у перегляді та обговоренні фільму «Раби» у межах роботи кіноклубу Docudays UA «SumyDocuClub» при ГО «Соціальна Організація Студентів», де спільно з учасниками говорили про те, як у сучасних умовах можна безпечно мігрувати та як уникнути потрапляння до ситуації торгівлі людьми.

 

Фахівці Бердичівського місцевого центру з надання БВПД, що на Житомирщині, спільно з представниками місцевої філії обласного центру зайнятості провели семінар для безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, говорили про нелегальну трудову міграцію та пов’язані з нею ризики трудової експлуатації, способи реагування на випадки виявлення факту торгівлі людьми, а також про алгоритм дій постраждалих.

На Полтавщині юристи Зіньківського бюро правової допомоги спільно з представниками мобільної команди міжнародної гуманітарної організації «INTERSOS» провели інформаційну годину для внутрішньо переміщених осіб, під час якої ті дізналися про різні форми торгівлі людьми, її ознаки та про процедуру встановлення статусу особи, що постраждала від цього явища.

Співпраця з представниками органів місцевого самоврядування у сфері протидії торгівлі людьми

Представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади залучають фахівців системи БПД до роботи в дорадчих органах, зокрема координаційних та міжвідомчих радах, проведення правопросвітницьких заходів для представників територіальних громад.

Так, на Вінниччині завідувачка Бершадського бюро правової допомоги долучилася до роботи міжвідомчої ради з питань сім’ї, соціальної підтримки сімей захисників та захисниць, інтеграції внутрішньо переміщених сімей, гендерної рівності, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Під час зустрічі учасники обговорили питання реалізації Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, зокрема йшлося про роль територіальних громад, необхідність комплексного реагування на потреби постраждалих та правовий супровід постраждалих.

А на Сумщині юристи Недригайлівського бюро правової допомоги обговорили питання попередження громадян щодо ризиків потрапляння в ситуацію торгівлі людьми зі старостами старостинських округів. Оскільки у громадах, які постраждали від війни і зіткнулися із втратою доходів, зростають ризики виникнення таких небезпечних явищ, як торгівля людьми.