назад
02.02.16

Провайдери правової допомоги обговорили свою подальшу співпрацю

IMG 7762130 січня пройшла робоча зустріч представників Мережі Центрів правової інформації та консультацій, Координаційного центру з надання правової допомоги, Української Фундації правової допомоги, Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародного фонду «Відродження», під час якої організації, що опікуються наданням правової допомоги в Україні, обговорили свою подальшу співпрацю у 2016 році.

Від Координаційного центру у заході взяли участь директор Андрій Вишневський, його заступники Віталій Баєв та Мирослав Лаврінок, а також начальник відділу комунікацій та міжнародного співробітництва Олександр Гриб.

IMG 77781

На початку зустрічі члени Мережі Центрів правової інформації та консультацій представили план роботи на наступний рік, обговорили свої ролі в розвитку напрямків: медіація, становлення системи параюристів, надання первинної правової допомоги, безоплатні консультації юристів на порталі «Правовий простір». Презентувала плани громадської спілки Голова Мережі ЦПІК Олена Матвійчук.

817e51b961c2b246c5a849bae519bc08 XL

Однією із тем обговорення стала реформа територіальних органів юстиції, яку впроваджує Міністерство юстиції, та яка має на меті посилення правової спроможності територіальних громад і створення для людей реальних можливостей реалізувати свої права безпосередньо там, де вони живуть. Про це більш детально розповів директор Координаційного центру Андрій Вишневський. Він нагадав, що у зв’язку із цим 1 липня 2016 року розпочнуть свою роботу 400 бюро правової допомоги

IMG 77601

Обговорення учасників заходу стосувалося оцінки наданих правових послуг, обидві сторони поділилися напрацюваннями, обговорили індикатори досягнення результату. Андрій Вишневський повідомив про можливість долучатися до майбутніх відкритих конкурсів на посади в рамках утворення бюро правової допомоги та наголосив на важливості співпраці провайдерів послуг правової допомоги на місцевому рівні із бюро.

IMG 77861

Директор програмної ініціативи «Правова людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов, який також взяв участь в обговоренні, наголосив, що в кожній державі є етапи бурхливого розвитку, створення установ з надання безоплатної правової допомоги і навпаки – часи, коли підтримка знижується. За його словами, в Україні наразі вибудовується така система правової допомоги, щоб не залежно від «настроїв влади» малозабезпечені люди мали до неї доступ, щоб на захисті їхніх прав не відбивалася державна політика. І тут, на його погляд, відкривається простір можливостей для кожної громадської ініціативи та організації.

IMG 77401

IMG 77701

IMG 77431

IMG 77231

Довідково

Мережа Центрів правової інформації та консультацій, яка наразі налічує 42 Центри в 20 регіонах України, почала своє формування у 2009 році, коли керівники 8 Центрів вирішили об’єднати свої зусилля для вироблення спільних підходів з надання первинної правової допомоги в громадах, працювати над узагальненням типових правових звернень та розробляти стандарти надання такої правової допомоги. Результатом цієї роботи у 2012 році став Посібник з надання правової допомоги в громадах.

«Права людини та правосуддя» – програмна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження», що має на меті запобігати порушенням прав людини, сприяти впровадженню в Україні ефективного антидискримінаційного законодавства та практики, сприяти доступу малозабезпечених і вразливих груп до правосуддя та правової допомоги.

Проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» – проект міжнародної технічної допомоги, розрахований на п’ять років (2014-2018). Проект фінансується Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги. Проект має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги. 

Проект підтримав Центри правової інформації та консультацій у 2015 в рамках першого раунду конкурсу «Інтеграція первинної та вторинної правової допомоги на рівні громад», що мав на меті сприяти інтеграції первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад шляхом налагодження та розгортання співпраці між місцевими центрами, громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування/місцевої влади. Другий раунд цього проекту планується у 2016 році.  

Всеукраїнська благодійна організація «Українська Фундація Правової Допомоги» заснована 25 серпня 2011 року з метою створити передумови для системної роботи з надання безоплатної правової допомоги.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter