назад
04.07.19

Проведені правопросвітницькі заходи у Козелецькому геріатричному пансіонаті та Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні щодо інформування громадян про виборчі права та актуальні питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг

2 липня 2019 року в Козелецькому геріатричному пансіонаті та 3 липня 2019 року в Чернігівській обласній психоневрологічній лікарні директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйко, першим заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Іриною Жмакою, представниками Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктором Тарасовим, Катериною Даньковою, громадським омбудсменом із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Оленою Роговою, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Тетяною Кореньковою та регіональним координатором із зв’язків із громадськістю  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою провели правопросвітницькі заходи (заходи організовані Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні) з питань виборчих прав громадян, які тимчасово обмежені в пересуванні та правил голосування.

Під час проведення таких зустрічей підопічним та працівникам закладів були роз’яснені права виборців, процедура голосування, особливості реалізації виборчих прав громадянами, які тимчасово обмежені у пересуванні, способи захисту порушених прав виборців.

Довели до відому присутніх основні положення та гарантії прав виборців, установлені Законом України «Про вибори народних депутатів України». Зокрема, зазначили, що право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці. Вибори депутатів є рівними: громадяни України беруть участь у виборах депутатів на рівних засадах. Кожний виборець має в одномандатному та загальнодержавному округах по одному голосу. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.

Будь-які прямі чи непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються.

Кожний виборець голосує на виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

Вибори депутатів є вільними. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.

Звернули увагу громадян на встановлену законом відповідальність і заборону контролю за волевиявленням виборців, фото та відеофіксації у будь-який спосіб результатів голосування у кабіні для таємного голосування та демонстрації виборцем результатів голосування у приміщенні для голосування. У процесі спілкування з присутніми роз’яснили окремі факти порушень виборчого законодавства.

Ірина Протченко повідомила, що 26 червня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 560, якою запровадив граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва з постачання гарячої води і теплової енергії на опалювальний сезон 2019/20 року, що встановлюються органами місцевого самоврядування. Урядове рішення прийняте з метою гарантування доступності таких послуг для населення з урахуванням витрат суб’єктів господарювання на їх виробництво, транспортування та постачання. Це дасть змогу забезпечити населення послугами з постачання теплової енергії та гарячої води за доступними тарифами.

Громадян було проінформовано про способи захисту прав людини, пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, про порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги, положення Закону України «Про протидію торгівлі людьми» та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Присутніх ознайомили з правопросвітницькою кампанією «Відповідальне батьківство», яка проходить в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!», відповіли на питання про порядок отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів на навчання, порядок призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

По завершенню заходів, працювали мобільні консультаційні пункти. За правовою допомогою звернулися одинадцять осіб, які отримали сімнадцять роз’яснень з питань правового регулювання оплати праці, розірвання шлюбу, підстав стягнення аліментів на батьків, прав та обов’язків підопічних геріатричних закладів, порядку перерахунку пенсії за віком, оформлення права власності на успадковане майно, підстав позбавлення права користування житлом, строків розгляду звернень громадян, умов забезпечення осіб з інвалідністю транспортними засобами, підстав позбавлення та поновлення права керування транспортними засобами, умов отримання субсидії за наявності заборгованості з оплати комунальних послуг, порядку забезпечення учасників бойових дій житлом.

Учасників заходів ознайомлено з загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» Усі бажаючі отримали інформаційні матеріали правового характеру системи безоплатної правової допомоги та буклети «Я Маю право», «Відповідальне батьківство».

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.