назад

Проведення спільних прийомів громадян керівниками бюро з представниками Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області

17888576 1341601995885385 954723899 n

Нещодавно у Бучацькому та Монастириському бюро правової допомоги керівники бюро спільно із представниками Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області  Юрієм Ковалем та  Людмилою Вальорною надавали правові консультації громадянам під час роботи мобільних пунктів консультування. Напередодні, у приміщеннях зазначених бюро відбулося спільне консультування громадян державними нотаріусами Монастириської та Бучацької державних нотаріальних контор Василем Войташиком та Лесею Максимович.

Під час спільних консультувань до бюро звернулися громадяни Бучацького та Монастириського районів із питанням, що стосувалися порядку виконання рішення суду, порядку оформлення спадщини за законом та заповітом та порядку посвідчення довіреностей. Усі громадяни отримали правові консультації та роз’яснення.

17910813 1341601862552065 167170012 n

ВАЖЛИВО!

Відповідно до  п. 1.2. глави 4 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 року, нотаріуси посвідчують довіреності, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім’я однієї особи або кількох осіб за усним зверненням довірителя.

Вимоги до змісту довіреності

У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику, вони мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

Довіреність від імені кількох осіб може бути посвідчена на вчинення юридичних дій для досягнення спільної мети.

Нотаріусом не посвідчується довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем.

У довіреності на укладання договору дарування обов’язково зазначаються прізвище, ім’я, по батькові або повне найменування обдаровуваного. У разі невиконання такої умови довіреність є нікчемною.

У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження – для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). У довіреностях, виданих на ім’я адвокатів, можуть зазначатися їх статус та членство в адвокатському об’єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об’єднання).

17910944 1341601949218723 741373930 n

Визначення строку дії довіреності

Строк, на який може бути видана довіреність, визначається відповідно до ст. 247 Цивільного кодексу України, а саме:

строк довіреності встановлюється у довіреності.

строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана.

довіреність, у якій не вказана дата її вчинення, є нікчемною.

Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

Строк дії довіреності зазначається словами та визначається роками, місяцями, тижнями, днями і не може бути визначений настанням будь-якої події.

17918114 1341601915885393 2058156078 n

Посвідчення довіреності, виданої в порядку передоручення

Довіреність, видана в порядку передоручення, підлягає нотаріальному посвідченню після подання основної довіреності, у якій застережене право на передоручення, або після подання доказів того, що представник за основною довіреністю примушений до цього обставинами для охорони інтересів особи, яка видала довіреність.

При посвідченні довіреності в порядку передоручення нотаріус роз’яснює представнику довірителя вимоги ст. 240 Цивільного кодексу України, а саме зазначає, що представник зобов’язаний вчиняти правочин за наданими йому повноваженнями особисто. Він може передати своє повноваження частково або в повному обсязі іншій особі, якщо це встановлено договором або законом між особою, яку представляють, і представником, або якщо представник був вимушений до цього з метою охорони інтересів особи, яку він представляє.

Представник, який передав своє повноваження іншій особі, повинен повідомити про це особу, яку він представляє, та надати їй необхідні відомості про особу, якій передані відповідні повноваження (замісника). Невиконання цього обов’язку покладає на особу, яка передала повноваження, відповідальність за дії замісника як за свої власні.

У довіреності, виданій у порядку передоручення, не допускається передавання повіреній особі права на передоручення.

Довіреність, видана в порядку передоручення, не може містити в собі більше прав, ніж їх передано за основною довіреністю.

Порядок скасування довіреності

Особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної, може у будь-який час скасувати довіреність або довіреність, видану в порядку передоручення.

Нотаріус, завідувач державного нотаріального архіву при одержанні заяви про скасування довіреності або передоручення робить про це відмітку на примірнику довіреності, що зберігається у справах нотаріуса, у державному нотаріальному архіві, і відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Якщо особа, яка видала довіреність, подасть примірник довіреності, що є у неї, напис про скасування довіреності або передоручення робиться і на цьому примірнику, після чого він разом із заявою додається до примірника, що зберігається у справах нотаріуса, в державному нотаріальному архіві.

Повідомлення особи, яка видала довіреність, представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими була видана довіреність, про скасування довіреності може бути оформлено нотаріусом згідно з Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України шляхом передавання відповідної заяви.

Реєстрація посвідчення довіреності (припинення її дії)

Посвідчені нотаріусами довіреності, а також передоручення за ними, припинення їх дії підлягають обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей у порядку, установленому Положенням про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 28.12.2006 № 111/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 28.12.2006 за № 1378/13252.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до бюро правової допомоги за адресами:

м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

м. Бучач, вул. Майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26.

Нагадуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.