назад

Проведено лекцію для студентів: “Запобігання злочинності серед неповнолітніх”

smila 1Однією з найгостріших проблем сучасності, що впливає по суті на всі сторони громадського життя і, зокрема, створює безпосередню перешкоду проведенню економічних і політичних перетворень, фактором соціальної дестабілізації в нашому суспільстві, є стійке зростання злочинності. Численні дослідження показали, що переважна більшість правопорушників стає на злочинний шлях саме у неповнолітньому віці.

 

17.04.2018 представниками Смілянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено лекцію для студентів Смілянського коледжу харчових технологій, спрямовану на запобігання злочинності серед неповнолітніх.

Під час заходу висвітлено соціальні характеристики неповнолітніх злочинців, причини їх злочинної поведінки. Значну увагу приділено чинникам, що впливають на вчинення злочинів: неблагополучна сім’я, недоліки навчально-виховного процесу, проблема вживання неповнолітніми алкогольних напоїв, наркотичних речовин.

 smila 2

Присутнім акцентовано увагу на їхні основні права і свободи, гарантовані Конституцією України та законами у різних сферах життя, порядок їх реалізації. Наголошено, що кожен має право на захист від обвинувачення та на правову допомогу.

Недостатня увага з боку держави і громадськості до проблем неповнолітніх впливає на рівень їх злочинності. Хоча, слід зазначити, що законодавство нашої країни в цілому надає можливості для забезпечення широкого спектра прав і свобод дітей. З часу набуття Україною незалежності прийнято і введено в дію низку законодавчих та інших нормативно-правових актів загального призначення, норми яких спрямовані на поліпшення соціального стану неповнолітніх.