назад

Проведено моніторинг діяльності Буринського бюро правової допомоги

SuR 171114 51Важливим завданням для Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області є оцінка роботи кожного  бюро правої допомоги, оскільки саме від того, як працюють бюро у різних районах Сумщини, залежить не тільки робота окремого місцевого центру, а й усієї системи правової допомоги в області.

SuR 171114 52

З метою вивчення окремих напрямків роботи Наталією Поставською, начальником відділу моніторингу діяльності місцевих центрів, 14 листопада здійснено виїзд до Буринського бюро правової допомоги. Слід зазначити, що за підсумками рейтингу ІІІ кварталу 2017 року за абсолютним показником щодо кількості осіб, яким надано первинну правову допомогу у дистанційних пунктах доступу, бюро займає 1 місце, за кількістю проведених правопросвітницьких заходів – 2 місце серед решти 14 бюро правової допомоги.

Свою діяльність бюро здійснює відповідно до квартального плану на 2017 рік.

Під час моніторингу вивчено стан організації надання первинної та вторинної правової допомоги, форми співпраці з Буринським районним сектором з питань пробації, Буринським відділом Конотопської місцевої прокуратури, районним центром зайнятості, навчальними закладами, проведення правопросвітницьких заходів, питання охорони праці та пожежної безпеки.

 Слід зазначити, що спільно з дільничними інспекторами поліції, які обслуговують територію м.Буринь та району, працівники бюро систематично здійснюють виїзди до осіб, які страждають від насильства в сім`ї, проводять профілактичні бесіди. Так, під час такого виїзду працівником Буринського бюро правової допомоги складено процесуальні документи до Буринського районного суду щодо примусового виселення з приватного житлового будинку співмешканця доньки однієї з клієнток.

Досить цікаві результати дали опрацьовані Анкети опитування клієнтів бюро правової допомоги.

SuR 171114 51

Так, із 16 респондентів 12 осіб звернулися до бюро вперше, 4 особи – повторно з інших питань. Метою для 13 респондентів стало отримання консультації з правових питань. Усі громадяни дали високу оцінку щодо зрозумілості консультації, наданої працівником бюро, зазначили про доброзичливе й ввічливе відношення та порекомендували б своїм знайомим звернутися за правовою допомогою.

Під час проведення моніторингу здійснено анонімне анкетування працівників бюро, результати якого будуть висвітлено в довідці Конотопського місцевого центру з надання БВПД.

У ході робочої зустрічі з Василем Бойко, головою Буринської райдержадміністрації, та Олександром Мухою, директором Конотопського місцевого центру з надання БВПД, окреслено коло питань щодо подальшої  співпраці з бюро правової допомоги.

SuR 171114 62

Як здійснювати дієву співпрацю різних правоохоронних та правозахисних установ у районі, саме про це йшла мова на заході, що мав формат зустріч-обговорення за темою: «Адміністративні правопорушення: алгоритм співпраці різних структур щодо дотримання прав людини», який проведено 14 листопада у приміщенні районної ради.

SuR 171114 53

Серед учасників заходу: голова районної державної адміністрації Василь Бойко, голова районної ради Євген Рябоконь, директор Конотопського місцевого центру Олександр Муха, начальник сектору превенції Буринського ВП НУ НП в Сумській області Юрій Демченко, начальник Буринського районного сектору з питань пробації  Сергій Рибалка, начальник міграційної служби Аліна Колесник, член Експертної ради з питань розвитку Національного превентивного механізму при Уповноваженому ВР з прав людини Валентина Волік, працівники Роменського та Недригайлівського бюро правової допомоги місцеві ЗМІ, представники громадських організацій.

SuR 171114 55 SuR 171114 63

 Метою заходу стало обговорення питань дотримання прав осіб, які скоїли адміністративні порушення та розробка алгоритму співпраці різних структур з питань дотримання прав людини, обговорення заходів, спрямованих на підвищення рівня правової свідомості громадян.

За словами очільника райдержадміністрації Василя Бойка та Євгена Рябоконя, голови райради, мешканці Буринщини отримують кваліфіковану всебічну правову допомогу від працівників бюро.

SuR 171114 54

За сумлінну працю, високий професіоналізм та надання кваліфікованої правової допомоги населенню району начальник бюро Марія Бондаренко нагороджена подякою голови районної державної адміністрації.

SuR 171114 57

Усі виступаючі наголошували про налагоджену співпрацю з бюро. Як зазначив Юрій Демченко, начальник  сектору превенції Буринського ВП ГУ НП в Сумській області, «працівники бюро беруть участь у рейдах з профілактики правопорушень, проводять для громадян бесіди, роз’яснення. Також кожен дільничний у районі має телефони бюро, що забезпечує швидке вирішення окремих питань».

SuR 171114 58 SuR 171114 59

Під час виступу, член Експертної ради з питань розвитку Національного превентивного механізму при Уповноваженому ВР з прав людини Валентина Волік, акцентувала увагу учасників зустрічі на особливостях діяльності Національного превентивного механізму в Україні та більш конкретно зупинилася на системних порушеннях у сфері дотримання прав людини в установах Національної поліції, Міністерства юстиції та Державної міграційної служби.

SuR 171114 61

Зокрема, вона більш детально висвітлила питання системних порушень працівниками поліції в сфері застосування фізичної сили та спеціальних засобів підчас затримання осіб та порушення права на захист в частині своєчасного повідомлення центрів безоплатної правової допомоги. Фіксуються випадки не повідомлення або  невчасного повідомлення установ, уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги. Про системні порушення, що  були виявлені в Україні у 2016 році під час моніторингових візитів викладено у щорічній доповіді Уповноваженого ВР з прав людини «Моніторинг місць несвободи в Україні: стан реалізації превентивного механізму», примірники якої планується передати у відповідні структури.

SuR 171114 56

Результатом фахового обговорення питання єрозроблений алгоритм негайного реагування на порушення прав жителів Буринщини  та співпраці різних структур з питань дотримання прав людини.

За результатами моніторингу було визначено рівень надання послуг Буринського  бюро правової допомоги та надано рекомендації щодо удосконалення окремих напрямків роботи.

 

Моніторинг здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджених Наказом Координаційного центру з надання правової допомоги №145 від 26 квітня 2017 року.