назад

Проведено моніторинг діяльності Шосткинського місцевого центру з надання БВПД

SuR 171129 41Завдання моніторингової діяльності місцевих центрів – це не тільки аналіз статистичних даних у їх роботі, але й вивчення системи роботи працівників за різними напрямками, з метою виявлення шляхів подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги на Сумщині.

З цією метою робочою групою у складі: Юлії Андріянової, заступника начальника відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів та Наталією Поставською, начальника відділу моніторингу діяльності місцевих центрів 28-29 листопада проведено моніторинг діяльності Шосткинського місцевого центру з надання БВПД та його структурних підрозділів: Глухівського, Кролевецького, Середино-Будського, Ямпільського бюро правової допомоги. Спільно з нами  під час моніторингових візитів до бюро працювали Микола Гудіма, директор Шосткинського місцевого центру, Юлія Зацаринна начальник відділу правопросвітництва цього центру.

Як здійснюється надання первинної правової допомоги,  ведуться записи в реєстраційних картках клієнтів, функціонують дистанційні та мобільні пункти доступу, проводяться правопросвітницькі заходи, здійснюється підготовка до проведення Всеукраїнського тижня права, дотримуються вимоги з охорони праці та пожежної безпеки – це неповний перелік питань, що були вивчені цими днями.

Станом на 27.11.2017 до Шосткинського місцевого центру  звернулося 3439 осіб, (місцевий центр – 1133, бюро – 2306) та прийнято 5455 звернень (місцевий центр – 1878,  бюро – 3577). До електронного модуля КІАС інформація з паперових реєстраційних карток клієнтів вноситься своєчасно, не пізніше наступного дня від дати звернення.

У місцевому центрі та бюро оформлено інформаційні куточки для відвідувачів, у зручному місці встановлено скриньку «Для відгуків» та наявна достатня кількість анкет опитування клієнтів.

В усіх бюро правової допомоги наявні інформаційні стенди.

SuR 171129 42

А ще – 28 листопада у містах Глухові та Кролевці проведено робочі зустрічі з адвокатами, які виявили намір взяти участь у конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

SuR 171129 43

Наші колеги із Шосткинського місцевого центру розробили цікаву Дорожню карту 2017 щодо надання державних соціальних гарантій учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції. У виданні зазначено перелік документів, що необхідно для отримання статусу учасника бойових дій. Покроково деталізовано дії демобілізованої особи щодо надання чи отримання в установах м.Шостка необхідних документів для отримання пільг. Також зазначено місцезнаходження та контактні телефони таких установ, громадські організації, що займаються захистом прав таких осіб.

SuR 171129 44

Навчатися ніколи не пізно!  А тому Шосткинський місцевий центр на базі Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування для слухачів Університету  ІІІ віку на факультеті «Правовий орієнтир» щомісяця проводить заходи з основ правових знань.

Присутність на право просвітницькому заході, що проведено начальником відділу Ямпільського бюро правової допомоги Володимиром Лящевським у Ямпільському районному центрі зайнятості  ще раз довела, що тільки при злагодженій співпраці можна очікувати  позитивний результат. Захід проведено  цікаво, з наведеними конкретними прикладами із практики юриста бюро, надано відповіді на питання громадян.  Вже через деякий час  цього дня декого з  учасників заходу ми вже бачили у бюро правової допомоги, де їм було надано консультації.

SuR 171129 45

 Зі слів Людмили Банник, заступника директора Ямпільського районного центру зайнятості  та юрисконсульта установи Марини Зибіної «ця співпраця є досить результативною. Багато громадян звертається за правовою допомогою саме до бюро. Постійно працівниками бюро проводяться тематичні зустрічі з питань легальної зайнятості, протидії торгівлі людьми тощо».

Як відбувається співпраця з органами місцевої влади? Встановлено, що з Шосткинською районною радою складено  спільний графік виїздів до сільських населених пунктів Шосткинського району. Юристи місцевого центру, голова районної ради Віктор Долиняк та його заступниця Наталія Якименко  щомісяця виїжджають на особисті прийоми до громадян, що мешкають у  селах.

За сприяння голови Кролевецької районної ради Миколи Авраменка та підтримки районного депутатського корпусу   виділено кошти для проведення поточного ремонту в приміщенні, де буде розташоване Кролевецьке бюро правової допомоги. Пересвідчились, що ремонтні роботи йдуть повним ходом і наші колеги невдовзі вже будуть приймати громадян у двох відремонтованих кабінетах.

У місцевому центрі, усіх бюро правової допомоги триває активна підготовка до проведення Всеукраїнського тижня права. У Кролевецькому бюро правової допомоги нам розповіли, що  на виконання програми правової допомоги мешканцям Дубовицької сільської ради розроблено брошуру «Конвенція ООН про права дитини».

SuR 171129 46

Зовсім неочікувано було побачити у скриньці для відгуків ось такий лист-подяку працівникам Середино-Будського бюро правової допомоги.

SuR 171129 47

Шосткинський місцевий центр та усі бюро правової допомоги забезпечено вогнегасниками. Відповідальними особами пройдені навчання з охорони праці та пожежної безпеки.  

Під час моніторингу анонімно проанкетовано 8 працівників бюро правової допомоги.

SuR 171129 48

За результатами анкет опитування клієнтів усі 79 респондентів оцінили високим балом  зрозумілість отриманої правової консультації, доброзичливе, уважне ставлення до клієнтів працівників центру/бюро та порекомендували б своїм знайомим звертатися до правників системи правової допомоги Сумщини.

SuR 171129 49

Що у перспективі? Серед планів – відкриття на Бачівському контрольно-пропускному пункті мобільного пункту доступу, впровадження інноваційних підходів у проведенні правопросвітницьких заходів, зміцнення матеріально-технічної бази тощо.

Наприкінці цього дня результати проведеного моніторингу обговорено з директором Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Миколою Гудімою.

SuR 171129 50

 

Моніторинг здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги затверджених Наказом Координаційного центру з надання правової допомоги №145 від 26 квітня 2017 року.