назад

Проведено зустріч із слідчими Ніжинського відділу поліції

123814 вересня 2017 року заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська та начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Якубенко спільно з представниками Управління забезпечення прав людини Національної поліції України в Чернігівській області Анною Солодько та Аліною Муромець провели робочу зустріч зі слідчими Ніжинського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Чернігівській області.

 

Особливу увагу було приділено необхідності своєчасного забезпечення права на захист особам, затриманим за підозрою у вчиненні злочину, дотримання порядку складання протоколу про затримання особи, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, забезпечення права затриманих осіб на правову допомогу захисника за рахунок держави, вимогам щодо дотримання своєчасності інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання осіб та останнім змінам в законодавстві щодо функціонування та розвитку системи БВПД.3

Також, в ході зустрічі присутніх було ознайомлено з діяльністю місцевих центрів з надання БВПД та категоріями громадян, які мають право на звернення до місцевих центрів. Особливу увагу було приділено забезпеченню права на БВПД в кримінальних провадженнях потерпілим і свідкам.

Довідкова інформація. Управління забезпечення прав людини є структурним підрозділом апарату Національної поліції України, проте підпорядковується лише Голові Національної поліції України. Основні завдання: забезпечення контролю за дотриманням прав і свобод людини працівниками поліції під час виконання ними службових обов’язків; контроль за роботою органів і підрозділів поліції з питань охорони затриманих за підозрою, затриманих під вартою та засуджених осіб.2

У яких випадках звертаються до поліцейських омбудсменів?

Якщо дії працівників та органів Національної поліції порушують права людини. Окрім того, поліцейські омбудсмени приймають пропозиції щодо удосконалення роботи органів Національної поліції у сфері дотримання прав людини.