назад

Приватизація приміщень гуртожитку його законними мешканцями

10Порядок здійснення приватизації державного житла в Україні визначено Законом України “Про приватизацію державного житлового фонду”  (надалі Закон). Цей закон закріплює поняття приватизації, об’єкти та способи приватизації, поняття житлових чеків і порядок розрахунків за приватизоване житло. Законом також врегульовані права і обов’язки наймачів і власників, проведення приватизації і оформлення права власності, використання одержаних коштів, утримання приватизованих квартир, сплати податку на житло та соціальний захист населення при приватизації.

       До об’єктів приватизації належать: квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати, житлові блоки (секції)), кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму.

       При здійсненні приватизації квартири (будинку) розрахунки проводяться залежно від її загальної площі. Кожний громадянин має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чека або з частковою доплатою один раз (п.5 ст.5 Закону).

       Законом передбачено, що громадянам безоплатно передається житло з розрахунку санітарної норми 21 м2 загальної площі на наймача та члена його сім’ї та додатково 10 м2 на сім’ю. Передбачається також, що кожен громадянин у разі, коли частка житла, яка приватизується, менша за встановлену норму, повинен одержати  компенсацію у вигляді житлових чеків. Ці чеки громадянин може використати для приватизації як житла, так і частки майна державних підприємств або земельного фонду. Так само можуть використовувати житлові чеки громадяни, які отримали їх у порядку компенсації за приватизовану квартиру (будинок).

       Відповідно  до Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” дозволено приватизувати житло в гуртожитках, що перебуває у власності територіальних громад та уточнено порядок передання гуртожитків у комунальну власність з  метою наступної приватизації житлових приміщень законними мешканцями гуртожитків. Після прийняття гуртожитку у власність територіальної громади, місцева рада приймає на сесії відповідне рішення щодо подальшого його використання, а саме: а) залишити цілісний майновий комплекс у статусі “гуртожиток” та дозволити приватизацію його житлових і нежитлових приміщень. У цьому випадку здійснюється приватизація приміщень гуртожитку його законними мешканцями згідно з Законом.111

       Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни, які на законних підставах проживають у них.

       Статтею 1 Закону України  “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” передбачено, що скористатися правом на приватизацію кімнати у гуртожитку мають громадяни, які більше п’яти років на законних  підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитку, фактично проживають у ньому і не мають власного житла.

       Таким чином, якщо громадянин більше п’яти років на законних підставах зареєстрований в певній кімнаті гуртожитку та фактично проживає у ній, а цілісний майновий комплекс, в свою чергу,  переданий у  власність територіальної громади,  залишається у статусі “гуртожиток”, тоді  мешканець такого гуртожитку має право приватизувати в ньому площу в розмірі 21 м2 загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї, додатково 10 м2 на сім’ю.

Для реалізації свого права на приватизацію, мешканець гуртожитку звертається в орган приватизації з наступним пакетом документів:

  • копія документа, що посвідчує особу;
  • оформлена заява на приватизацію житлового приміщення у гуртожитку;
  • довідка про склад сім’ї та займані приміщення;
  • копія ордера про надання жилої площі (копія договору найму жилої площі у гуртожитку);
  • документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду. 

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установи системи безоплатної правової допомоги:

  • Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77, ел.адреса:  zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua