назад

Призначення пенсії по інвалідності: консультація фахівця

invalidn    У вівторок, 4 квітня, з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення правової спроможності мешканців сільських громад, головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як провела виїзний прийом у с. Тур’я Пасіка Перечинського району, під час якого відвідала  сільську раду, амбулаторію ЗПСМ,  ЗОШ І-ІІІ ступенів та відділення зв’язку. 
    Під час прийому за правовими консультаціями звернулося четверо громадян з питаннями щодо процедури зміни цільового призначення земельної ділянки з особистого селянського господарства на ведення садівництва, припинення діяльності комунального підприємства, порядку визначення розміру аліментів на утримання малолітньої дитини та можливості зменшення розміру аліментів, внесення до Е-декларації відомостей про доходи члена сім’ї декларанта, а також щодо порядку призначення пенсії по інвалідності, пільги та соціальні гарантій для осіб з інвалідністю різних груп. Усім були надані роз’яснення з порушених питань. Зокрема, щодо призначення пенсії по інвалідності, пільг та соціальних гарантій для людей з особливими потребами працівник бюро надала наступну консультацію. 
    Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» призначаються пенсії по інвалідності внаслідок: загального захворювання; каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства.
    Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи. Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону тобто від одного до 14 років – залежно від віку та групи інвалідності.
    Щоб пенсія по інвалідності була призначена від дня встановлення інвалідності, заяву на її призначення слід подати до управління Пенсійного фонду не пізніше трьох місяців із дня встановлення інвалідності. Залежно від групи, пенсія по інвалідності призначається в таких розмірах: Інвалідам І групи – 100% пенсії за віком; Інвалідам ІІ групи – 90% пенсії за віком; інвалідам ІІІ групи – 50% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
    Якщо особа з інвалідністю не має достатньої кількості страхового стажу, вона може звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання із заявою про призначення допомоги за нормами Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».
Державна політика соціального захисту інвалідів здійснюється відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21 березня 1991 року N 875-XII, норми якого визначають перелік пільг, на які має право зазначена категорія осіб.
    Нагадуємо, що Перечинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Перечин, пл. Народна, 16 (кабінет 112). Контактний телефон: (03145) 2-34-57.