назад

Публічна презентація діяльності Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області за І-е півріччя 2017 року

prez 5    У п’ятницю, 30 червня, в Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області відбулася публічна презентація результатів роботи за ІІ-й квартал та І-е півріччя 2017-го року. Директори Регіонального центру Василь Попадинець та Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко ознайомили присутніх із основними результативними показниками діяльності центрів за цей період та розповіли про успіхи системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті. Серед запрошених – заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області Іван Алмаші, радник Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб у Закарпатській області Анжела Бабкіна, представники громадських організацій та ЗМІ.

    В.Попадинець наголосив, що «система БПД на Закарпатті виконує свою основну місію – захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот, – через правопросвітництво, надання юридичних консультацій; прийом звернень щодо надання БВПД, представництво інтересів клієнта в суді, доступу до електронних сервісів Мін’юсту тощо».

prez 6
   За І-е півріччя 2017 року Регіональним центром з надання БВПД у Закарпатській області було видано 1500 доручень адвокатам для надання БВПД, у тому числі: 415 – особам, до яких застосовано адмінзатримання/адмінарешт, 192 – затриманим за підозрою у вчиненні злочину та/або стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 892 – для здійснення захисту за призначенням та проведення окремих процесуальних дій у кримінальних провадженнях, 1 – засуджених до позбавлення волі. Адвокатам вдалося досягти наступних успіхів у захисті: у 24 випадках – обрання більш м’якого запобіжного запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про що клопотала сторона клопотання, 17 – зменшення обвинувачення, 15 – призначення найменш суворого з передбачених альтернативних покарань або більш м’якого покарання, ніж передбачено законом, 138 – звільнення від відбування покарання з випробуванням, 9 – виправдувальних вироків або випадків закриття провадження, 130 – випадків призначення мінімального «розміру) покарання.
    Працівники РЦ ведуть активну правопросвітницьку та інформаційну кампанію, адже пріоритетним напрямком діяльності центру є інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу та посилення правової свідомості кожного. Робота РЦ упродовж І-го півріччя висвітлювалася у ЗМІ, на сайтах ОМС, ОДВ, ГО, ОЦЗ та в інтернет-виданнях: 17 інформацій розміщено на інтернет-сайтах (Час Закарпаття, Закарпаття нет, ПроЗахід, Ужгород.ін, Карпатський обєктив, Панорама Мукачево та ін.), 14 – на сайтах ОМС, влади, ГО, 5 – у друкованих ЗМІ(Всеукраїнська газета «День», обласна – «Неділя»), 3 – на телебаченні (ДТРК «Тиса», М-студіо) та 3 – на радіо («Ужгород). Усього за перше півріччя розміщено 94 публікації.

prezent 1
    Фахівці РЦ провели низку лекцій для учнівської молоді, студентів-юристів, а також лекцій, спрямованих на запобігання насильства, дискримінації, щодо роз’яснення ключових реформ у сфері охорони здоров’я, освіти тощо, робочих зустрічей із Поліцейським Омбудсменом, Представником Уповноваженого ВРУ, працівниками Державної міграційної служби у Закарпатській області, ЗОО Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату та ін. Працівники Регіонального центру взяли участь у круглих столах, на яких обговорювалися шляхи покращення дотримання прав біженців та внутрішньопереміщених осіб.
   Серед найважливіших заходів щодо захисту прав громадян доцільно виокремити наступні. 4 травня, в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбулася робоча зустріч директора РЦ Василя Попадинця з Віталієм Муральом, начальником Ужгородського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України. Учасники зустрічі обговорили питання налагодження співпраці між двома структурами на регіональному рівні. Зокрема, Василь Попадинець наголосив на важливості обміну інформацією між сторонами щодо права осіб, обвинувачених у вчиненні злочину, на безоплатну правову допомогу та підготовку досудової доповіді, поширення друкованої інформації щодо реалізації досудової пробації в центрах надання БВПД, поширення друкованої інформації щодо права на безоплатну правову допомогу у приміщеннях уповноважених органів з питань пробації проведення спільних інформаційно-просвітницьких заходів тощо.
    14-16 червня в Ужгороді відбулося засідання міжвідомчого круглого столу у рамках пілотної ініціативи моніторингу реадмісії в Україні і Пакистані під головуванням радника з правових питань Уповноваженого верховного комісара з питань біженців ООН в Україні Дмитра Плечка та старшого радника з правових питань УВКБ ООН Юга Біссо, в якому взяли участь директор МФ «Регіон Карпат» Альберт Пірчак, експерт Міжародної організації з міграції Андрій Федосєєв, представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, Ужгородського та Мукачівського місцевих центрів з надання БВПД, адвокати які співпрацюють з системою БПД на Закарпатті, та інші. У рамках зустрічі пройшов тренінг-консультування для адвокатів щодо допомоги реадмісованим шукачам міжнародного захисту.
    21 червня, у рамках програми «Посилення участі громадянського суспільства у роботі Міністерства соціальної політики України та процесі національного примирення», в партнерстві з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області та Закарпатським відокремленим підрозділом установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», в Ужгороді відбулося засідання «круглого столу» на тему «Правовий аспект інтеграції ВПО в територіальних громадах Закарпатської області». Організатором заходу стала радник Мінсоцполітики України з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна.

    В.Попадинець також поінформував, що до місцевих центрів та бюро правової допомоги за І-е півріччя звернулося 3733 особи, за результатами звернень видано 652 доручень адвокатам для представництва інтересів громадян у судах та 123 накази для працівників відділів представництва центрів. 
   Для покращення доступу закарпатців до надання безоплатної правової допомоги функціонує скайп-зв’язок «Бібліоміст», налагоджено роботу дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, мобільні групи фахівців регулярно проводять виїзні прийоми громадян та надається адресна допомога за місцем проживання людям похилого віку та інвалідам. За 6 місяців цього року фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги здійснили 172 мобільні виїзди та 210 виїздів у дистанційні пункти консультування. Як засвідчує практика, найчастіше до фахівців системи БПД краяни звертаються з питань соціально-побутового характеру, спадкового, договірного, житлового, сімейного, виконання судових рішень та інших. 
    Михайло Давиденко поінформував присутніх про результати діяльності Ужгородського МЦ, зазначивши, що упродовж звітного періоду до місцевого центру звернулося 1063 громадяни, за зверненнями яких було прийнято рішення про надання БВПД у 312 випадках, та поінформував, що 80% опитаних позитивно оцінили надання адвокатами безоплатної правової допомоги. 
    Радник Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Анжела Бабкіна позитивно оцінила роботу Регіонального центру, зазначивши, що внутрішні переселенці на Закарпатті знаходять тут дієву допомогу. 
    Підсумовуючи захід, Василь Попадинець запевнив присутніх, що працівники системи БПД на Закарпатті і надалі будуть докладати максимум зусиль задля забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих верств населення.