назад

Публічна презентація результатів діяльності системи БПД Житомирщини у 2018 році

PS112 лютого у Житомирі відбулась публічна презентація результатів діяльності системи БПД Житомирщини у 2018 році. На захід завітали представники партнерських організацій та засоби масової інформації.

Про головні успіхи та важливі результати у сфері надання правових послуг та захисту прав громадян присутнім розповіли: директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда, заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська, в. о. директора Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Ковальчук, в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль, директор Коростенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Орлюк, директор Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Петро Пелешок.
Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда наголосив, що довіра до системи безоплатної правової допомоги зростає. – У 2018 році розширилось коло суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. З набуттям чинності ЗУ «Про запобігання та протидію домашньому насильству», право на безоплатного адвоката мають особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також усі діти. Кількість звернень громадян свідчить про важливість нашої роботи. У 2018 до місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулось 23068 осіб, – наголосив Олександр Гербеда.
Більше 7,5 тис. громадян скористалися послугами безоплатного адвоката у кримінальних, цивільних та адміністративних справах. У 2018 Більше 17 тис. громадян звернулися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за юридичною консультацією.
Позитивними результатами надання БВПД підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних провадженнях, а також затриманим, заарештованим та засудженим у 2018 році стали: 4 винесено виправдувальних вироків або випадків закриття провадження; 60 випадків обрання більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про що клопотала сторона обвинувачення; 18 випадків зміни правової кваліфікації, 93 випадки призначення найменш суворого покарання, 214 випадки призначення мінімального покарання.
– Кожна цифра – це доля людини та її родини. Адвокати системи БВПД фахово та якісно захищають права людей у суді, – підкреслила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.
На території Житомирської області протягом 2018 року діяв 381 дистанційний пункт доступу у відділених населених пунктах та здійснено 596 виїздів мобільних консультаційних пунктів до яких за правовою допомогою звернулось 2349 особи.
Протягом звітного періоду 2018 р. клієнти місцевих центрів та бюро правової допомоги частіше зверталися з наступних питань: з питань сімейного права 950 (20%), іншого цивільного права 848 (18%), з інших питань 438 (9%), житлового 433 (9%), спадкового 425 (9%), соціального забезпечення 359 (8%), з питань виконання судових рішень 308 (7%), земельного 303 (7%), адміністративного 198 (4%), трудового 188 (4%), договірного 158 (3%), з неправових питань 40 (1%), та медичного 20 (1%) від загальної кількості.
Відкрито доступ до довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» http://wiki.legalaid.gov.ua/, яка нараховує більш ніж 1400 актуальних правових консультацій.
Серед важливих напрямків роботи інформування про систему БВПД, правопросвітницька роботу, яку здійснюють фахівці центрів та бюро правової допомоги.
Про важливість співпраці у сфері правопросвітництва розповів начальник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олександр Грабар. – Фахівці системи безоплатної правової допомоги наші головні партнери у реалізації численних правопросвітницьких кампаній. Важливо, що система не стоїть на місці і постійно розвивається. За короткий час ви заслужили довіру людей, вони знають, що правовий захист з боку держави не декларація, а реальна допомога – впевнений Олександр Грабар.
Презентація публічного звітування доступна за посиланням тут.

{module РЦ}

{module Бердичівський МЦ}

{module Житомирський МЦ}

{module Коростенський МЦ}

{module Нов.-Волинський МЦ}