назад

Публічна презентація роботи Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області за І-й квартал 2017 року

prez 4    У четвер, 6 квітня, в Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області відбулася публічна презентація результатів роботи за І-й квартал 2017-го року. Директори Регіонального центру Василь Попадинець та Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко ознайомили присутніх – працівників центрів, громадських організацій та ЗМІ – з основними результативними показниками діяльності центрів за перші три місяці року та розповіли про успіхи системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті.
    В.Попадинець наголосив, що «система БПД на Закарпатті, представлена Регіональним центром, Ужгородським, Мукачівським та Хустським місцевими центрами з надання БВПД та 13 бюро правової допомоги, виконує свою основну місію – захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад, спільнот, – через правопросвітництво, надання юридичних консультацій; прийом звернень щодо надання БВПД, представництво інтересів клієнта в суді, доступу до електронних сервісів Мін’юсту тощо.
 prez 9
    За І-й квартал 2017 року Регіональним центром  було видано 762 доручення адвокатам для надання БВПД (тоді як за аналогічний період у 2016 році 735, у 2015 р. 529, у 2014 р. 482, у 2013 р. – 335), у тому числі: 198 особам, до яких застосовано адмінзатримання, 28 особам, до яких застосоване адмінарешт, 93 – затриманим за підозрою у вчиненні злочину та/або стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 409 – для здійснення захисту за призначенням, 28 – для участі у проведенні окремих процесуальних дій у кримінальних провадженнях, 6 – у процедурах з продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру.
    Відділом забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів упродовж звітного періоду проведено моніторинг якості роботи адвокатів у 18 судових засіданнях у кримінальних провадженнях та 96 перевірок достовірності наданої адвокатами інформації за вразливими категоріями суб’єктів права на БВПД, 3 опитування клієнтів. Працівниками РЦ опрацьовано 926 актів надання БВПД та оплачено  511 тис.грн. за надання послуг адвокатами.
    Робота Регіонального центру упродовж І-го кварталу висвітлювалася у ЗМІ, на сайтах органів місцевого самоврядування та державної влади, громадських організацій та в інтернет-виданнях: 37 інформацій розміщено на інтернет-сайтах, 5 – у друкованих ЗМІ,  4 виступи на телебаченні та 3 – на радіо (всього 49 публікацій).
    Фахівцями проведено низку лекцій, спрямованих на запобігання насильства, дискримінації, роз’яснення ключових реформ у сфері охорони здоров’я тощо. Під час робочих зустрічей із Поліцейським Омбудсменом, представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини, працівниками Державної міграційної служби у Закарпатській області, Чопського прикордонного загону та ін. обговорювалися питання щодо шляхів співпраці щодо запобігання порушенню прав осіб. З метою розширення доступу до БПД для нацменшин та внутрішньопереміщених осіб Регіональним центром проведено тематичні круглі столи за участі представників громадських організацій, влади та ЗМІ.
    Працівники Регіонального центру та ГТУЮ в Закарпатській області проводять спільні виїзні прийоми громадян, правопросвітницькі заходи, навчання для працівників бюро та місцевих центрів. У рамках договору про співпрацю між Регіональним центром та Закарпатським обласним центром зайнятості в частині забезпечення реалізації ефективної державної політики у сфері зайнятості населення та розширення можливостей доступу до безоплатної правової допомоги для громадян, зокрема для осіб, які звертаються до центрів зайнятості на Закарпатті, у приміщеннях служби зайнятості краю організовані пункти доступу до БПД  та створені робочі місця для фахівців місцевих центрів з надання правової допомоги, а також проводяться спільні семінари та лекції, спрямовані на запобігання безробіттю. 
    Співпраця ведеться і з низкою громадських організацій, зокрема «Спілкою Учасників Бойових дій «Об’єднані війною», Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Правозахисним фондом «Розвиток»   та ін.
    Про успіхи адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу на Закарпатті, розповів начальник  відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів РЦ Павло Марамигін. Зокрема, у кримінальних провадженнях адвокат Іван Дренкалюк домігся виправдувального вироку клієнту, який обвинувачувався у вчиненні навмисного вбивства, Юрію Рущаку, Юрію Азьомі, Михайлу Суботі  та Артуру Діовші вдалося добитися для клієнтів зміни запобіжних заходів на більш м’які, Петру Ставичному – перекваліфікування дій клієнта з важкого злочину на середньої важкості, Едуарду Лемаку та Петру Ставичному – більш м’якого покарання для підзахисних тощо. У цивільних справах завдяки діям  Вікторії Волошин – вдалось відновити житлові права клієнта, Любомира Цебрика – банківській установі було відмовлено у стягненні з клієнта 600 тисяч гривень.
    Про результати діяльності Ужгородського місцевого центру з надання БВПД присутніх поінформував Михайло Давиденко, зазначивши, що упродовж звітного періоду до місцевого центру звернулося 279 громадян, за зверненнями яких було прийнято рішення про надання БВПД у 149 випадках. Основні  результати роботи Ужгородського МЦ та бюро правової допомоги  М.Давиденко продемонстрував у вигляді слайд-шоу. М.Давиденко також запевнив присутніх в успішності системи, про що свідчить така цифра: 84% опитаних клієнтів позитивно оцінили надання адвокатами безоплатної правової допомоги.
    Представник Української Гельсінської спілки з прав людини Юрій Опаленик зазначив, що «довіра до системи безоплатної правової допомоги щороку зростає. Проте є побажання, аби кількість адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу в краї, збільшилася. Це, безсумнівно, додасть позитивного іміджу та сприятиме успішному розвитку системи БПД на Закарпатті». Про нагальну потребу мешканців краю у безоплатній правовій допомозі та консолідації зусиль для посилення правоспроможності громад говорила і представниця ГО  «Фундація регіональних ініціатив» Олена  Біланіна.
    На завершення  Василь Попадинець наголосив, що працівники системи БПД на Закарпатті і надалі будуть докладати максимум зусиль задля розширення доступу до правової допомоги краян у всіх куточках краю та надання якісної правової допомоги.
 prez 6