назад

Питання щодо гендерної рівності та протидії домашнього насильству обговорювали вчителі Роздільнянської школи № 2

genderna rivnist 121 листопада 2018 року директор Роздільнянського місцевого центру Тетяна Кулішова провела бесіду з вчителями та класними керівниками Роздільнянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2. На порядку денному висвітлювалося питання: права та обов’язки учасників освітнього процесу, гендерна рівність, протидія домашньому насильству.

Тетяна Кулішова розповіла про те, хто є учасниками освітнього процесу, які права та обов’язки вони мають, а також про їх відповідальність.

Учасниками освітнього процесу відповідно до законодавства України є:

  • учні (здобувачі освіти);
  • керівники;
  • педагогічні працівники, психологи, бібліотекарі;
  • інші спеціалісти;
  • батьки, або особи, що їх замінюють.

«Щойно дитина переступає поріг школи, відповідальність за неї несуть вчителі та шкільна адміністрація. Це прямо передбачено Законом України «Про освіту», згідно якому педагогічні працівники зобов’язані захищати учнів від будь-яких форм фізичного та психологічного насильства, приниження честі та гідності, дискримінації за будь-якою ознакою. Тож, учителя, який знехтував своїми обов’язками та правами дитини можна притягнути до відповідальності», – зазначила представник центру.

genderna rivnist 2

genderna rivnist 1

Не рідко ми чуємо з різних носіїв інформації про гендерні стереотипи та про жорстокі випадки насильства над жінками та дітьми. Тетяна Кулішова розповіла присутнім що гендер-поширені у суспільстві звичаї, традиції, уявлення про соціальні функції (становище, обов’язки тощо) жінок та чоловіків.

«Найчастіше в основі домашнього насильства та булінгу лежить саме гендерні стереотипи», – зазначила вона.

На прикладах присутнім розповіли, про так зване, колесо насильства та про синдром набутої безпорадності жертви. Жертва насильства стає безпорадною, якщо звикає до того, що від її активних дій нічого не залежить, неприємності відбуваються самі по собі і на їх виникнення вплинути ніяк не можна, тому, аби вберегти жертву від постійного насилля над нею, необхідно відгукуватись на її прохання про допомогу.

За правовими консультаціями та розясненнями можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43.