назад

Успішна справа відділу представництва Мукачівського місцевого центру з надання БВПД

notarius 810x446 c   До Мукачівського місцевого центру звернулася особа Е. з проханням призначити їй адвоката для представництва її інтересів у справі про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме – приналежності правовстановлюючого документу. Центром було прийнято рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано доручення начальнику відділу представництва Олесі Меренич. 

    Під час вивчення документів з’ясувалося, що клієнту Е. в травні 2012 року було видано дублікат свідоцтва про право власності на нерухоме майно. Проте внаслідок неправильного написання її імені у вищевказаному документі, вона жінка була позбавлена можливості розпоряджатися своєю власністю. Правонаступник органу, який видавав дане свідоцтво відмовився вносити зміни в правовстановлюючі документи, і надав рішення про відмову.
    Представником клієнта Е., Олесею Меренич було зібрано документи, які свідчать про факт приналежності документа про право власності клієнту Е, а саме: копії свідоцтва про народження, паспортного документу, пенсійного посвідчення, довідки з господарської книги сільської ради та складено заяву в порядку окремого провадження. Так, різниця у написанні імені клієнтки в одну літеру була наслідком довільного перекладу з боку осіб, які там працювали та заповнювали і видавали документи українською мовою.
    Відповідно до ст.293 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.
    Відповідно до п. 6 ч.1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України , суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. Відповідно до ч. 2 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.
    Відповідно до п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України, від 31 березня 1995 року № 5 № Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», роз’яснено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який ідеться в документі, відповідно до чинного законодавства.
    Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (далі – Постанова), в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення факту, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов’язується з наступним вирішенням спору про право.
    Вирішуючи питання про встановлення факту, що має юридичне значення, суд врахував доводи представника Олесі Меренич та задоволив заявлені вимоги в повному обсязі.

    За правовою допомогою звертайтесь до фахівців Мукачівського центру з надання БВПД та бюро правової допомоги за адресами:
    Мукачівський МЦ з надання БВПД,  м. Мукачево, вул. Пушкіна, 30, моб. тел.: 095-831-15-74 та бюро правової допомоги юрисдикції Мукачівського МЦ
    відділи:
    Берегівське бюро правової допомоги, м. Берегово, вул. Кошута, 1, тел.: 03141-4-20-01,
    Свалявське бюро правової допомоги, Свалява, пл.. Головна, 1, тел.: 03133-2-42-29,
    Іршавське бюро правової допомоги, м. Іршава, пл. Народна,1, тел.: 03144-2-32-80,
    Воловецьке бюро правової допомоги, смт. Воловець, вул. Пушкіна, 6, тел.: 03136-2-20-60.