назад

31 main

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

 

 

 

 

 

       Цього тижня до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулись три клієнта з одного того ж самого питання, а саме здійснення реєстрації місце проживання власника, якщо співвласники не надають згоди.

       Тому, вважаємо за доцільне розкрити дане питання для ознайомлення громадськості.

       У разі відсутності письмової згоди співвласників, особа яка має намір провести реєстрацію місця проживання , може звернутись до суду за захистом своїх прав, як власника майна щодо усунення перешкод у здійсненні права користування та розпоряджання своїм майном.

       Відповідно до ч. 1 ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

       Згідно ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

       Нормами ч.ч. 1,2 ст. 319 Цивільного кодексу України встановлено, що власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд; власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

       Відповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України щодо захисту права власності від порушень, не пов’язаних із позбавленням володіння, визначено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. 

       Згідно зі ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» реєстрація це внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

       Положенням ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянам України гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території.     

       Статтею 6 вказаного Закону встановлено обов’язок громадянина України протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. 

       Тобто, у зв’язку із відмовою співвласників надати дозвіл на реєстрацію, порушуються права власника, у звязку з цим, суди приходять до висновку про можливість задоволення позовних вимог про визнання за особою право на реєстрацію місця проживання. 

       Для того, щоб подати позов до суду особі необхідно звернутись із заявою до відділів реєстрації виконавчих комітетів про реєстрацію місця проживання та отримати письмову відмову у реєстрації, у зв’язку з відсутності згоди співвласників. 

       Для отримання більш детальної інформації та алгоритму дій звертайтесь до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що розташовані у ваших містах.

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги: 

адреса: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99

телефон: 097-138- 37- 64, (0619)43-00-58

електронна адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua