назад

Об’єднані територіальні громади посилюють власну спроможність

DSC05439Протягом 2018 року в Запорізькій області створено 10 нових об’єднаних територіальних громад, загалом за чотири роки в регіоні створено 52 ОТГ.

       Про це повідомила керівник апарату Запорізької облдержадміністрації  Зінаїда Бойко під час заходу «День об’єднаних територіальних громад», у якому взяв участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко.

       Так створені 52 об’єднані територіальні громади об’єднали 188 місцевих рад, що за площею покриття території об’єднаними територіальними громадами область впевнено тримає перше місце у всеукраїнському рейтингу (63,9%).

       Відповідно до щомісячного моніторингу процесу децентралізації станом на 10 січня поточного року Запорізька область впевнено утримується серед лідерів та займає 4 почесне місце за темпами процесів об’єднання територій в ОТГ.foto

       На заході обговорювалися питання, що стосувалися вирішенню питань колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільгоспгосподарського призначення, запобіганню рейдерства та стимулювання зрошення; субвенціям з державного бюджету місцевими бюджетами на формування інфраструктури ОТГ в Запорізькій області; про хід підготовки об’єднаних територіальних громад до чергових виборів та можливим напрямкам співпраці територіальних громад з державною службою зайнятості.

       Окремим питанням була винесена взаємодія місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з об’єднаними територіальними громадами. Так, Павло Наливайко повідомив, що у наразі у Запорізькій області функціонує 4 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (2 – у Запоріжжі, 1 – Мелітополь, 1 – Бердянськ) та у віддалених районах області 17 бюро правової допомоги (наприклад, Більмацький р-н, Чернігівський р-н, Веселівський р-н).

       – Постійно розширюється кількість точок доступу мешканців Запорізького краю до безоплатної правової допомоги. Окрім місцевих центрів та бюро правової допомоги створено та успішно функціонують дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги та мобільні консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги, – зазначив директор РЦ.

      DSC05475 Було приділено увагу показникам діяльності місцевих центрів, загальній кількості звернень, кількості наданих консультацій та роз’яснень, та даним, що характеризують надання безоплатної вторинної правової допомоги.

       Увагу присутніх голів об’єднаних територіальних громад Запорізької області, представників Запорізької обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування було закцентовано на можливості використання карти правових потреб мешканців територіальних громад, яка тримається в актуальному стані та постійно оновлюється, а також довідковo-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid».

       На останок   навів приклади успішної співпраці об’єднаних територіальних громад з місцевими центрами: підписання програм надання безоплатної правової допомоги мешканцям відповідних громад. Загалом підписані програми передбачали підготовку та виготовлення друкованих інформаційних матеріалів з актуальних правових питань, організацію та проведення семінарів, тренінгів та правопросвітницькіх заходів для мешканців громади, з метою підвищення їх правових знань, створення та забезпечення роботи постійно діючих дистанційних пунктів доступу до БПД.

Презентацію директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павла Наливайка “Взаємодія місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з об’єднаними територіальними громадами” можна подивитися за посиланням:  

https://drive.google.com/file/d/1Do6bQcUSskkJTtt-kf27qEVcPWvtdo_i/view?usp=sharing.