назад

Питання захисту та відновлення порушених прав учасників АТО обговорили у Конотопі

16 вересня у місті Конотоп відбувся міжрегіональний круглий стіл на тему «Права учасників АТО. Самоорганізація для їх захисту та відновлення порушених прав».

Захід організовано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області у партнерстві з громадською організацією «Громадське бюро «Правозахист» та громадською організацією «Спілка учасників АТО Сумської області» у рамках проекту «Знай! Вимагай! Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Нагадаємо, що між Регіональним центром з надання БВПД у Сумській області та громадською організацією «Громадське бюро «Правозахист» діє Меморандум про співпрацю. Круглий стіл – один із проектів її втілення. 

Участь у міжрегіональному заході взяли: Олена Сінчук – начальник управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги; Олена Демченко та Валентина Волобуєва – директор і заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області; Ірина Стегній – керівник проекту “Знай! Вимагай!Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей; директори регіональних та місцевих центрів Чернігівської, Полтавської, Київської, Сумської областей, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

NB! З програмою заходу та повним переліком учасників круглого столу ви можете ознайомитись за наступними посиланнями: програма,  список.

Основним завданням зустрічі було напрацювання пропозицій щодо створення стратегії з недопущення порушення прав учасників АТО та членів їх родин, особливо через самоорганізацію всіх зацікавлених сторін, в першу чергу самих бійців, в питанні захисту та відновленні порушених прав.

На заході були представлені практики роботи центрів з надання БВПД щодо забезпечення учасників АТО безоплатною правовою допомогою. Зокрема, практики надання такої допомоги бійцям як безпосередньо у центрах, так і в рамках виїзних пунктів консультування на базі медичних закладів, де проходять реабілітацію бійці тощо. Особливої уваги заслуговує досвід «польових робіт». Наприклад, на базі волонтерського пункту «Київ-вокзал «Південний» створено пункт юридичної консультації. Це дозволило познайомити чимало учасників АТО з безоплатною правовою допомогою в одному з найбільших залізничних пунктів України.

Під час модерованої дискусії учасники обговорили різні аспекти практичної діяльності з питань захисту прав учасників АТО – необхідність розширення кола правових послуг та, зокрема, внесення змін до чинного законодавства про безоплатну правову допомогу в частині надання правових послуг учасникам АТО ще до отримання ними такого статусу, співпрацю з різними інституціями та організаціями задля вирішення питань захисту прав як учасників АТО, так і їх сімей.

Учасники круглого столу говорили й про те, що нерідко учасники АТО не мають довіри до держави, тому не поспішають звертатися за допомогою. По-друге, доволі часто вони просто ігнорують можливість захистити свої права. Не поодинокі випадки, коли до системи безоплатної правової допомоги звертаються родичі воїнів, а не вони самі.

У той же час, коли учасники АТО звертаються за безоплатною правовою допомогою, то доволі часто приходять не одні, а в компанії побратимів. За словами директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олени Демченко, надання якісної допомоги – основа у подоланні недовіри, а подібні заходи, як міжрегіональний круглий стіл, тільки сприяють отриманню досвіду, який можна втілити у допомозі учасникам АТО.