назад
28.10.22

Радіо і війна: як система БПД Сумщини інформує радіослухачів із правових питань

Один із найпростіших механізмів передачі інформації – це радіомовлення. За статистикою Європейської мовної спілки, 9 років життя в середньому людина витрачає на його прослуховування. Про те, як саме система БПД Сумщини проводить інформування серед громадян в умовах воєнного стану за допомогою радіомовлення піде мова. 

Радіо ніколи не відживе своє, бо голос та інформація будуть завжди. Це особлива структура, яка розвивається в медіа-просторі. Той, хто володіє радіо, володіє масами. А також – це прекрасний дієвий інструмент для спікерів безоплатної правової допомоги для інформування та проведення правопросвітницьких кампаній.

“На сьогоднішній день наша діяльність повинна бути максимально ефективна. Правопросвітництво та інформування громадян щодо правових питань проходить якомога для ширшого кола та з урахуванням безпеки. Цього вимагають умови та виклики, породжені воєнним станом. Одним із інструментів, що допомагає у виконанні цієї функції – є теле- та радіоефіри. Якщо говорити за останні, то майже 80 відсотків виступів на радіо  за 2022 рік  в регіоні припадають уже на період воєнного стану. Майже кожен тиждень проходить один радіоефір з правової тематики цікавої жителям краю”, – акцентує очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Радіо допомагає легко відгукнутися на потреби часу. Є рубрики і програми, що допомагають людям висловити свої емоції та розкривають важливі теми для слухачів.

Рубрика «Хвилинка з юристом» має постійний характер, роботу якої забезпечують юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД. Обираючи теми для висвітлення, враховується їх актуальність та надходження звернень клієнтів та слухачів. За сприяння радіоведучої Охтирського міського радіо Світлани Терешкової, фахівчиня  центру Марина Гаранжа на постійній основі інформує населення із правових питань, серед яких у топі зараз питання, пов’язані із:

  • порядком мобілізації, вручення повісток;
  • соціальними гарантіями внутрішньо переміщених осіб та військовослужбовців;
  • трудовими відносинами під час воєнного  стану;
  • спадкування в умовах воєнного стану.

За словами Марини Гаранжі: “задля визначення актуальності теми наступного радіовиступу мною проводиться аналіз звернень клієнтів. Зачасту також орієнтиром виступає план правопросвітницьких заходів, але в будь-якому випадку разом із радіоведучою Охтирського міського радіо враховуємо запити,що надходять від слухачів останнього”.

Окрім, постійних рубрик на радіо, є орієнтовані на слухачів короткострокові рубрики, зокрема, серію таких виступів зараз проводить Сумський місцевий центр з надання БВПД. Юристи інформували слухачів Українського радіо: Суми, стосовно: 

  • отримання безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги;
  • можливості отримання БППД онлайн, адресну правову допомогу та виїзди по земельним питанням;
  • змін, які відбулися у спадковому законодавстві, а саме: строки прийняття спадщини та місце відкриття спадщини.

“Також вже проводиться підготовка до наступної радіопрограми. Далі будемо говорити про зміни у законодавстві, що стосуються перетину кордону”, – зазначила Юлія Іваненко, юристка Сумського місцевого центру з надання БВПД .

Прослухати підкасти які вже вийшли можна за посиланням – https://bit.ly/3TZ1SZ6, https://bit.ly/3zckWev, https://bit.ly/3DF8fLQ.