назад

Радіослухачам – про вдосконалення порядку стягнення аліментів

SuR 180301 01У рамках реалізації всеукраїнського правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” 1 березня начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олексій Рибалка взяв участь у записі програми “По суті” в ефірі радіостанції “Слобода FM”.

Фахівець нагадав, що відбулися певні зміни в законодавстві щодо стягнення аліментів, а саме:

підвищено мінімальний розмір аліментів з 30 до 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку;

– розширено перелік обставин, які відіграють роль при визначенні судом розміру аліментів;

– забезпечено реальну можливість стягнення аліментів у спрощеному (наказовому) проваджені.

SuR 180301 02Окрім цього, Олексій Рибалка повідомив, що наступним логічним кроком після удосконалення порядку стягнення аліментів стало удосконалення порядку притягнення до відповідальності за несплату аліментів. Так, існує Єдиний реєстр боржників, до якого включаються ті з батьків, які ухиляються від сплати аліментів (заборгованість – сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці). Цей реєстр є відкритим і розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України.

SuR 180301 03«До тих же батьків, заборгованість з виплати аліментів яких перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, будуть застосовуватися вже більш жорсткі заходи: тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, користування зброєю та обмеження у праві полювання», – зазначив спеціаліст.

Також Олексій Рибалка повідомив радіослухачів про право того з батьків, з ким проживає дитина, на вивезення дитини за кордон без згоди другого з батьків, який має заборгованість зі сплати аліментів (сукупний розмір перевищує суму відповідних платежів за шість місяців).

Тож, питання, яке порушив фахівець Регіонального центру в ефірі радіостанції “Слобода FM”, є вкрай актуальним, і з ним часто звертаються до контактного центру як жителі Сум, так й інших регіонів. Тому подібне інформування радіослухачів дає їм змогу розібратися в усіх юридичних тонкощах та дізнатися про зміни в законодавстві від висококваліфікованих спеціалістів.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.