назад

Разом проти насильства: у Житомирі пройшов навчальний семінар

Домашнє насильство – це не справа родини, а злочин. Навчитись помічати насильство та розрізняти його види? Як зупинити насильство та допомогти тим, хто потерпає від домашніх тиранів? Про це говорили під час практично-теоретичний семінар з питань запобігання домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Захід ініційований Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) та ГО «Союз переселенців «Мир на долоні»», відбувся 28 листопада. У семінарі взяли участь фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Дар’я Гончарова та адвоката системи БПД Наталія Нагорна.

План семінару-тренінгу включав практичну роботу учасників в групах та обмін досвідом. За словами заступниці голови ГО «Союз переселенців «Мир на долоні» Олени Буліної цей захід особливо важливий, оскільки зорієнтований, у першу чергу, на захист прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб. – Тож ми підтримали ініціативу міжнародних партнерів та запросили до участі у семінарі представників інших зацікавлених державних органів і громадських організацій, – розповіла вона.

За офіційною статистикою поліцейські Житомирської області зареєстрували більше 7 тисяч заяв і повідомлень про події, пов’язані з учиненням домашнього насильства. А на профілактичному обліку знаходяться більше 3,5 тисяч осіб, переважна більшість з яких – чоловіки. За 10 місяців поточного року поліцейські склали близько 7 тисяч адміністративних протоколів за ст.173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП, винесли майже 400 термінових заборонних приписів. За фактами систематичного вчинення домашнього насильства поліція розслідує понад 70 кримінальних проваджень.

  • Усі постраждалі від домашнього насильства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, – наголосила фахівчиня системи БПД Дар’я Гончарова. – І якщо терміновий заборонний припис виносить Нацполіція за заявою постраждалої особи або з ініціативи своїх працівників за оцінкою ризиків дій кривдника на термін до 10 діб. То обмежувальний припис стосовно кривдника встановлюється у судовому порядку. І тут постраждалі від домашнього насильства зможуть скористатись своїм правом на безоплатну вторинну правову допомогу. Термін дії припису — від 1 до 6 місяців (за потреби його можуть продовжити ще на 6 місяців). Обмежувальний припис забороняє кривднику перебувати в місці проживання постраждалої особи, наближатися на визначену відстань до її місця перебування. Забороняє особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику. Обмежує спілкування з постраждалою дитиною та інше.

По завершенню семінару учасники отримали буклети з корисними порадами щодо методів запобігання домашньому насильству та контактною інформацією організацій і установ, де можна проконсультуватись або одержати дієву допомогу.