назад

Реагування на випадки насильства над дітьми

SuR 181023 03Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва та Олена Омельченко 23 жовтня взяли участь у засіданні «круглого столу» «Реагування на випадки насильства над дітьми», який відбувся на базі «Клініки дружня до молоді» Дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди за сприяння Приймальні УГСПЛ м. Суми. Примітно, що до обговорення актуальної проблеми долучилися представники різних організацій, що дало змогу комплексно підійти до вирішення питання та розробити реальний механізм співпраці та перенаправлення, який забезпечить негайне реагування на кожний з випадків насилля в родинах.

Перед початком «круглого столу» заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва поінформувала представників ЗМІ, яку саме правову допомогу можуть отримати діти: «Діти, а також їхні батьки або опікуни можуть звернутися до центрів чи бюро правової допомоги та отримати юридичну консультацію та роз’яснення. Але ж ми розуміємо, що для цього потрібен час, а коли трапляється випадок насильства в родині – зволікати не варто. Тому можна зателефонувати за єдиним безкоштовним номером безоплатної правової допомоги 0 800 213 103. Якщо ж потрібно захищати права дитини в суді, то їй буде надано адвоката, послуги якого сплатить держава. Тобто права дітей максимально захищені”.

SuR 181023 01Під час засідання учасники акцентували увагу на тому, що значна кількість дітей у всьому світі не тільки зазнають негативного впливу через війни, економічні проблеми та неефективні політичні рішення, але й відчувають на собі негайні та довготермінові наслідки насильства та нехтування. Дослідження в різних країнах світу обґрунтовують визнання шкідливими деяких з існуючих виховних та суспільних практик. З’являється все більше знань, які допомагають спланувати діяльність з профілактики фізичних та емоційних ушкоджень дітей, що потім впливали б на них протягом усього життя. Одночасно з цим посилюється міжнародний рух з підтримки дітей. Фахівці, які працюють з дітьми, мають враховувати у своїй практиці вплив різних культур, підходів до виховання, законодавства.

SuR 181023 04Окрему увагу приділено питанню реагування лікарів, які під час медичного огляду помітили ознаки насилля над дитиною.

SuR 181023 05Представниця Департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради наголосила на тому, що родини, у яких були зафіксовані випадки насилля, відвідують спеціальні комісії, які інформують постраждалих про те, де можна отримати медичну, психологічну допомогу. «Також ми розповідаємо, що за юридичною допомогою потрібно звертатися до центрів правової допомоги. Адже дуже часто у цих сім’ях є чимало юридчних проблем, зокрема найчастіше вони стосуються житлових питань», – зазначила фахівчиня.

SuR 181023 06Насильство над дітьми може відбуватися і за межами дому, тому фахівець Регіонального центру Олена Омельченко повідомила про кампанію «СтопБулінг», яка реалізується в навчальних закладах області, і закликала до співпраці учасників «круглого столу». Саме консолідація зусиль різних структур дозволить дієво, результативно реагувати на випадки насилля над дітьми. Тож, присутні визначили алгоритм дій, визначили, які установи можуть об’єднати ресурси, та як спільно дбати про захист дітей Сумщини.

SuR 181023 02Також у приміщенні «Клініки дружня до молоді» в інформаційному куточку розміщені матеріали системи БВПД та контакти, за якими можна звернутися й отримати правову допомогу.

Участь у «круглому столі» взяли представники системи безоплатної вторинної правової допомоги, «Клініки дружньої до молоді», УГСПЛ м. Суми, Сумського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Департаменту соціального захисту населення СМР, Управління Патрульної поліції в Сумській області, Відділу ювенальної превенції ГУНП у Сумській області, Центру пробації, ГТУЮ у Сумській області, Відділу охорони здоров’я СМР, а також психологи, журналісти, громадські організації.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.