назад

Реалізація прав ВПО: законодавчі зміни та проблемні аспекти вивчали правозахисники Кіровоградщини

Облаштовуючи життя на новому місці, внутрішньо переміщеним особам доводиться вирішувати безліч різних питань, зокрема й правових, водночас найпростіші юридичні питання для переселенців обростають додатковими труднощами. Проблемні аспекти реалізації прав внутрішньо переміщених осіб вивчали правозахисники Кіровоградщини під час тренінгу, організованого Регіональним центром з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях у співпраці з громадською організацією «Десяте квітня».

Загалом тренінг складався з теоретичних та практичних модулів, протягом яких учасники вивчали національне та міжнародне законодавство стосовно статусу та основних прав внутрішньо переміщених осіб, а за допомогою практичних завдань та ситуативних кейсів шукали шляхи вирішення проблемних питань реалізації прав переселенців.

Своїм практичним досвідом організації правової допомоги внутрішньо переміщеним особам поділилися представниці ГО «Десяте квітня», які є досвідченими адвокатами – Анастасія Шепеленко, Тетяна Куценко, Людмила Язан. Зокрема юристки зупинилися питаннях, що зокрема є актуальними для переселенців, а саме надання компенсації за пошкодження та знищення нерухомого майна, а також механізму примусової евакуації дітей із територій, де тривають бойові дії.

«Здобуті знання на тренінгу неодмінно стануть у нагоді під час надання правової допомоги нашим співгромадянам, які вимушено полишили свої домівки. Певно, кожен із учасників тренінгу стане чутливішим до проблем переселенців і підтримуватиме наших громадян у будь-який можливий спосіб», – зауважила фахівчиня Регіонального центру Олена Роміцина.

Варто нагадати, що всі внутрішньо переміщені особи, а також особи, які подали заяву на отримання довідки ВПО, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Так, протягом минулого року до юристів системи БПД на Кіровоградщині звернулося 1806 внутрішньо переміщених осіб, в поточному році маємо вже 600 звернень.

Як звернутися до системи БПД

У разі якщо Ви потребуєте роз’яснень  зверніться до контактного центру системи  безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за київським часом. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3.

Адреси бюро системи БПД: https://bit.ly/bpd_buro

Усі дистанційні сервіси для отримання консультацій тут: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Довідково. Тренінг організовано за підтримки UNHCR UKRAINE – Агенство ООН у справах біженців в Україні.