назад

Працівників органів соціального захисту столиці навчали основам раннього доступу постраждалих від домашнього насильства до правосуддя

Соціальні фахівці з десяти мікрорайонів столиці долучилися до участі у правничому заході юристів Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Київському міському центрі гендерної рівності, на якому, у межах проходження курсів підвищення професійної майстерності працівників соціальної сфери, навчали як забезпечувати доступом до правосуддя постраждалих від домашнього насильства.

Під час заходу юристи пояснювали, на які види правових послуг мають право постраждалі від насильства, говорили про особливості комунікації з постраждалими та про перелік документів, які підтверджують право на безоплатну вторинну правову допомогу, а також про базові стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги постраждалим.

Зокрема, директор Правобережного київського місцевого центру з надання БВПД Сергій Бреус нагадав присутнім, що постраждалі від домашнього насильства мають право на отримання адвокатської підтримки за рахунок державних коштів під час захисту їх прав в суді і правоохоронних органах та акцентував увагу на способах звернення за правовою допомогою.

У Києві відбулися зміни у системі протидії домашньому насильству: відтепер саме Управління соціального захисту населення районів є  спеціально уповноваженими органами у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Тому нам важливо надати спеціалістам управлінь актуальну інформацію, щоб кожна особа, яка постраждала від домашнього насильства, мала змогу отримати ранній доступ до правосуддя, – Сергій Бреус.

Розповідаючи про алгоритм звернення постраждалих осіб до системи БПД, він зазначив, що для отримання правової допомоги постраждалій особі можна звертатися до будь якого бюро правової допомоги, незалежно від місця проживання чи вчинення домашнього насильства, оскільки така правова допомога їм надається за принципом екстериторіальності. Також, він наголосив, що під час першого звернення постраждала особа може невідкладно отримати безоплатну первинну правову допомогу. Перш за все юристи роз’яснять її права, повноваження різних державних закладів та установ у сфері протидії домашньому насильству, пояснять як, за потреби, потрапити до притулку для постраждалих від насильства, алгоритм подальших дій постраждалої, а також допоможуть скласти заяви до правоохоронних органів.