назад

Реалізація програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» на Чернігівщині

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Іриною Протченко, директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком спільно з представниками громадської організації «МАRТ» Дмитром Науменком, Романом Барабашем та Олександром Жилінським  надали безоплатну правову допомогу мешканцям сіл Салтикова Дівиця, Вересоч, Дрімайлівка та Кладьківка Куликівської громади.

Жителі сіл поінформовані про порядок набуття та реалізації права власності на земельну ділянку, правове регулювання користування земельною ділянкою, право земельного сервітуту, встановлення меж земельних ділянок, зміну цільового призначення земельної ділянки, спадкування земельних ділянок, підстави розірвання договору оренди земельної ділянки, переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Мешканцям громади розповіли про особливості регулювання земельних відносин під час дії воєнного стану, визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф, зокрема, названо перелік документів, на підставі яких вони визначаються і установи, до яких слід звертатися за визначенням розміру шкоди і збитків.

Також, до відома мешканців доведено законодавчо закріплені основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю, зокрема – положення Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, яка передбачає основні міжнародні стандарти забезпечення та захисту прав і свобод цих людей. Мета Конвенції полягає у заохоченні, захисті та забезпеченні повного і рівного користування людьми з інвалідністю усіма правами людини та основоположними свободами, поліпшення умов їх життєдіяльності, зміцненні поваги до них.

 

Активно обговорили питання спадкування майна у період дії воєнного стану, порядок оформлення спадкових справ, права та обов’язки батьків і дітей, чоловіків і дружин, призначення аліментів, порядок і підстави проведення перерахунку пенсій, правове регулювання питань запобігання та протидії домашньому насильству. В результаті роботи консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги 31 особі було надано 36 консультацій з питань соціального захисту, земельного, спадкового, трудового, житлового, пенсійного адміністративного та цивільного законодавства.